V prvním sněhu uvízlo na letních pneumatikách několik řidičů. Expert radí opatrnou jízdu a časté přibrzďování

Někteří řidiči uvízli tento týden kvůli sněhu na horách. Překvapeni byli hlavně turisté, kteří s autem přijeli ještě na letních pneumatikách. Pokud by došlo k nehodě, pojišťovna může v podobných případech odmítnout vyplatit náhradu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sníh na Vysočině

Sníh na Vysočině | Foto: Michal Malý | Zdroj: Český rozhlas

První sníh v Beskydech, Jeseníkách či Krkonoších překvapil řidiče, kteří se do hor vydali na letních pneumatikách. Ty zimní jsou v Česku povinné až od prvního listopadu, a to pouze v případě, že na silnici je souvislá vrstva sněhu, ledu nebo námrazy.

Přehrát

00:00 / 00:00

V prvním sněhu uvízlo na letních pneumatikách několik řidičů.mp3

„Zastihlo nás to po cestě. Přijížděli jsme sem večer, kdy sněžení nabralo na intenzitě,“ říká Oldřich Šetka z jižních Čech, který odjížděl ve středu odpoledne na dovolenou do Špindlerova mlýna. „Zhruba od hranice tisíc metrů už sníh trvale ležel na cestě, ale ještě to nebyla ledovka, která by mohla být nebezpečná,“ dodává.

Problémy se sjízdností by v Krkonoších mohla vyřešit modrá značka se sněhovou vločkou, která nařizuje mít zimní výbavu včetně pneumatik i mimo zákonnou povinnost. Řidiči pak do takové oblasti nesmí na letních gumách vůbec vjet. Jenže krkonošští silničáři tyto značky instalují až k 1. listopadu.

Za deště pozor na aquaplaning. Zpomalte, držte volant rovně a sešlápněte spojku, radí odborníci

Číst článek

Pokud se řidiči na letních pneumatikách na sněhu či ledovce už ocitnou, dopravní expert Roman Budský radí jet domů velmi opatrně a hlavně si včas přibrzďovat před zatáčkou. Doporučuje rovněž nedělat žádné náhle úkony jako prudké točení volantem nebo prudké brzdění. „Prostě si to dopředu promyslet a jet defenzivní jízdou,“ doporučuje. Podle Budského se také vyplatí počkat, než silnici chemicky ošetří silničáři.

Pokud pojišťovna zjistí, že nesprávné pneumatiky na zasněžené silnici měly zásadní vliv na případnou dopravní nehodu i před 1. listopadem, může částku pro pojištěnce pokrátit, nebo dokonce odmítnout vyplatit.

Luděk Hubáček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme