V rozpočtu obrany budou chybět miliardy. Nebude na techniku, varuje Stropnický

Až do třímiliardové ztráty by se mohlo v příštích třech letech dostat ministerstvo obrany. A nejistý je i výhled do roku 2020. Poslance na to dnes upozornil šéf úřadu Martin Stropnický z hnutí ANO. Podle něj armáda nebude moci nakoupit potřebnou techniku a přijímat nové vojáky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čeští vojáci hlídají základnu v Bagrámu

Čeští vojáci hlídají základnu v Bagrámu | Foto: plk. Jana Růžičková, Generální štáb Armády ČR

„Rozpočet na příští rok je solidní. Pro nás je ale strašně důležité vidět za rok 2016, protože velké investice se dělají ve třech letech. Abyste ji vůbec mohl zahájit, tak potřebujete garanci finančních prostředků,“ řekl ministr Stropnický.

Ten chce proto znovu jednat s ministrem financí Andrejem Babišem z hnutí ANO. K novému jednání o rozpočtovém výhledu obrany vyzval vládu i sněmovní branný výbor.

Ministerstvo obrany by mělo příští rok dostat 47,48 miliardy korun, vojáci by ale podle náměstka ministra obrany Pavla Berana potřebovali o asi půl miliardy více. S ministerstvem financí se ale zástupci obrany neshodují především na finančních výhledech na roky 2017 a 2018.

Zatímco úřad ministra financí Andreje Babiše (ANO) počítá pro armádu s 49,66 miliardy korun na rok 2017 a s 52,93 miliardy na rok následující, potřeby armády budou 53,73 miliardy, respektive 60,56 miliardy, uvedl Beran.

Evelyna Kulíšková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme