V Senátu zasedne majitel textilky, bývalý rektor UK i někdejší šéf JZD Slušovice

Senátní volby letos vyhrála ČSSD, získala 10 senátorů. KDU-ČSL má pět, ANO čtyři senátory, ODS, Starostové a Strana zelených po dvou. Strana práv občanů a Strana soukromníků mají po jednom. Volby poznamenala rekordně nízká účast, hlasovat přišlo pouze necelých 17 procent voličů. Dosavadní nejnižší účast při senátním finále byla 18,4 procenta.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zakladatelka nadace Naše dítě Zuzana Baudyšová (za ANO) byla zvolena do Senátu za Prahu 9

Zakladatelka nadace Naše dítě Zuzana Baudyšová (za ANO) byla zvolena do Senátu za Prahu 9 | Foto: Eva Rajlichová | Zdroj: Český rozhlas

Přečtěte si bezprostřední reakce některých nově zvolených senátorů, jak zazněly v rozhovorech pro Český rozhlas.

Václav Hampl (za KDU-ČSL), Praha 1, bývalý rektor Univerzity Karlovy:

"Myslím si, že to, co jsem nabízel voličům, je zkušenost se mnou ve velmi viditelné veřejné funkci. A také si myslím, že svou roli sehrálo mé osobní nasazení během předvolební kampaně i nasazení mého týmu a dobrovolníků, kteří si zaslouží velké uznání."

Jiří Hlavatý (za ANO), Trutnov, majitel textilky Juta:

"Nemám žádný mimořádný pocit, celkový průběh volební kampaně byl pro mě sice něco jiného, ale v ničem velkém mě nepřekvapil, jsem zvyklý na pracovní zátěž. Pro celý region budu dělat maximum, abych se odvděčil voličům, kteří mi dali hlas."

"Velice si ho považuji a jsem si naprosto jist, že se spolu v krátké době sejdeme a rád si s ním dám večeři nebo oběd," řekl o svém protivníkovi, náčelníkovi krkonošské horské služby Adolfu Klepšovi.

Zuzana Baudyšová (za ANO), Praha 9, zakladatelka nadace Naše dítě:

"Bylo to hodně práce vést kampaň, ale byla to práce zajímavá. Setkávala jsem se na ulici s lidmi a sbírala tak podněty pro další práci. Byla jsem hodně smutná z toho, že Češi jsou hodně zklamaní a nevidí perspektivu zlepšení situace v České republice. Ztrácejí optimismus a nevěří, že by mohlo dojít ke zlepšení."

"Jsem ráda, že přísluším k hnutí ANO, jehož vyznáním je, aby v této zemi bylo lépe. Doufám, že k této myšlence přispěji, už tím, aby se začalo od vzdělanějších, slušnějších, tolerantnějších dětí, než byli jejich rodiče. A těším se na to."

Jitka Seitlová (za SZ), Přerov, bývalá zástupkyně ombudsmana:

"Myslím, že můj úspěch je dán tím, že mě tady lidé znají, vědí, že když jsem měla možnost, vždy jsem pomohla, snažila jsem se, aby zákony byly co nejvíc spravedlivé. Zatím jsem nezklamala a mohla důvěru znovu dostat, za ta léta ve veřejném životě."

Senátoři s mandátem od roku 2014 | Foto: Český rozhlas

A máme i reakce neúspěšných kandidátů.

Antoní­n Prachař (ANO), Přerov:

"Je dvě období v Senátu, měla čas věnovat se kampani v menších obcích, zatímco já jsem musel řešit problémy na ministerstvu dopravy. Připadá mi, že občané spíš uvěřili sladkým slibům než realitě," řekl o vítězce duelu Jitce Seitlové.

Alena Gajdůšková (ČSSD), Zlín:

„Já jsem v té kampani bojovala proti virtuální realitě. Pan docent v kampani vidět nebyl, do jediného duelu nešel, mezi lidi taky zcela výjimečně, takže s tím se velmi těžko bojuje,“ řekla na adresu svého soupeře, bývalého předsedy slušovického družstva Františka Čuby (SPO).

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme