V Sýrii a dalších zemích jsou podle Sobotky miliony uprchlíků, kteří se mohou dát do pohybu

Na Blízkém východě a v severní Africe je až deset a půl milionu syrských uprchlíků. S odvoláním na zpravodajské služby o tom po jednání Bezpečnostní rady státu informoval premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Podle něj tito lidé představují „největší potenciál pro možné pokračování migrační krize“.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

uprchlíci, běženci, migranti, uprchlický tábor (ilustrační foto)

uprchlíci, běženci, migranti, uprchlický tábor (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

„Největší počet z těch 10,5 milionu lidí je v tuto chvíli vnitřně přesídlených osob v Sýrii, tam je jich přes šest milionů, a další největší množství těchto registrovaných syrských uprchlíků je v Turecku, kolem dvou milionů, přes jeden milion v Libanonu a přes 600 tisíc v Jordánsku,“ uvedl Sobotka.

Bezpečnostní rada se zabývala také tím, co dělat, pokud by uprchlíci začali hromadně proudit přes Českou republiku.

Odsouhlasila materiál ministerstva vnitra, který počítá opatřeními, jako je třeba rychlé zavedení hraničních kontrol.

Na radě se mluvilo i o připravenosti policistů a vojáků. Podle ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) je lze v případě potřeby nasadit do pěti hodin, zatím však něco takového není potřeba, protože policisté nyní zachycují v Česku jen jednotlivé uprchlíky.

Maďarsko žádá ČR o další techniku i lidi pro ochranu hranic

Číst článek

Řeč byla i o koncepci armády nebo o pomoci, o kterou v souvislosti s ochranou schengenské hranice požádalo českou vládu Maďarsko. Více o tématech jednání se lze dočíst na webu vlády zde.

Říct své názory na migrační krizi přišel na jednání Bezpečnostní rady státu i prezident Miloš Zeman.

Ten dlouhodobě odmítá povinné kvóty Evropské komise na rozdělování uprchlíků a je pro to, aby české hranice hlídali vojáci.

Při příchodu na něj před Úřadem vlády čekala asi stovka příznivců, hlavně z řad sympatizantů hnutí Úsvit – národní koalice.

ČTK, Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme