Václav Havel už tu není, ale jeho ideje zůstávají, říká tibetský duchovní vůdce dalajlama

Havel je pryč, měl ale své ideje, které ho přesahují. Řekl v rozhovoru pro Český rozhlas dalajlama. Do Prahy se tibetský duchovní vůdce vrátil po třech letech. Přijel jako host konference Forum 2000, která si připomíná svého zakladatele a dalajlamova přítele Václava Havla. Heslo letošního ročníku zní Odvaha převzít odpovědnost.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dalajlama na Hradčanském náměstí

Dalajlama na Hradčanském náměstí | Foto: Filip Jandourek

„Václav Havel už tu není, ale jeho ideje zůstávají. Čas v těchto věcech nehraje žádnou roli,“ říká dalajlama.

„Ježíš Kristus chodil po Zemi před 2000 lety, buddha dokonce před více než 2500 lety a jejich myšlenky jsou tu pořád s námi. Stejné je to s Havlem. Je pryč, ale měl přeci své ideje, které ho přesahují. Na druhou stranu je ale třeba říct, že už je pryč a teď je ta odpovědnost na každém z nás,“ dodává duchovní vůdce.

Už od svého odchodu z Tibetu v roce 1959 je čtrnáctý dalajlama v ideovém konfliktu s vládou Čínské lidové republiky. Číňané ho označují za separatistu, který bojuje za prosazení nezávislosti Tibetu, proto často protestují proti schůzkám politiků s tímto duchovním vůdcem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Václav Havel už tu není, ale jeho ideje zůstávají, řekl dalajlama v rozhovoru pro Český rozhlas. Mluvil s ním reportér David Jakš

Oficiální protest naposledy vyvolalo setkání dalajlamy se slovenským prezidentem Andrejem Kiskou, které se uskutečnilo o víkendu v Bratislavě. Čínské ministerstvo zahraničí schůzku ji označilo za narušení politiky jedné Číny a pohrozilo zatím neupřesněnou odvetou. Jak vnímá tlak čínské vlády na světové státníky sám dalajlama?

Dalajlama se setkal s Kiskou, postavil se za muslimy a pobouřil čínskou ambasádu

Číst článek

„To pro mě opravdu není důležité. Mě zajímá, co říkají a dělají obyčejní lidé. Politici a státníci přicházejí a zase odcházejí, ale národy přece tvoří lidé. Na světě žije sedm miliard lidí a každou zemi utvářejí hlavně lidské bytosti, a ne političtí vůdci nebo králové a královny. U vás v Česku je to stejně. Když si tohle uvědomíte, bude váš život klidnější a na světě bude i více soucitu,“ vysvětluje tibetský duchovní vůdce.

Dalajláma vystoupil před lidmi v Praze. | Foto: ČTK Michal Kamaryt

Jedna z nejdůležitějších buddhistických pouček říká, že soucit je nejkratší cestou ke štěstí. Právě soucit je podle dalajlamy šancí pro 21. století.

„Mělo by to být století soucitu a také století dialogu. Neříkám, že to bude hned a že to bude snadné, ale je třeba se o to pokusit. Nestane se to zítra ani za týden a možná ani za 10 let, ale musíme o to neustále usilovat. Právě proto je tak důležité mít vizi, mít představu,“ přibližuje tibetský duchovní vůdce.

„Ještě jedna věc je důležitá. Z tohoto pohledu jsme možná promarnili prvních šestnáct let 21. století, ale pořád nám jich ještě zbývá více než 80. Chci říct, že hodně důležité je být optimistou,“ uzavírá.

Tibetský duchovní vůdce a uprchlíci

Dalajlama jako nejvyšší duchovní představitel jedné z větví buddhismu dlouhodobě sleduje osudy migrantů mířících do Evropy. Oceňuje prý humanitu starého kontinentu, zároveň ale tvrdí, že dlouhodobé řešení tohoto problému vidí jinde.

Dalajlama přiletěl do Prahy. Nakonec se s ním setká ministr kultury Herman i šéf lidovců Bělobrádek

Číst článek

„Je úžasné, že Evropa těmto lidem pomáhá, že zachraňuje takové množství lidských životů, že jim poskytne přístřeší a zabraňuje humanitární katastrofě. To, co dělá Německo, je nádherné. Tito lidé mají za sebou nejhorší, vzdělávejme je, zejména jejich děti. Dejme jim vzdělání, naučme je jazyky. Pak se budou vracet do svých zemí a budou to právě tyto děti, které znovu vybudují a pozvednou své země,“ vysvětluje dalajlama.

Tibetský duchovní vůdce vystoupí na konferenci Forum 2000 v úterý. Vlastní příspěvek přednese v pražském Paláci Lucerna.

Dalajlamu přivítaly v Praze tisíce lidí | Foto: Filip Jandourek

David Jakš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme