Václav Neckář i Pavel Nedvěd. Prezident udělí státní vyznamenání 36 osobnostem

Prezident Miloš Zeman dnes na Pražském hradě udělí a propůjčí státní vyznamenání 36 osobnostem. Mezi oceněnými budou například zpěvák Václav Neckář, fotbalista Pavel Nedvěd, herečka Jitka Frantová Pelikánová a zakladatel babyboxů Ludvík Hess. In memoriam získají státní vyznamenání student Petr Vejvoda a politici Pavel Dostál a František Kriegel.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Miloš Zeman

Prezident Miloš Zeman | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Šestnáctiletý Petr Vejvoda loni ve Žďáru nad Sázavou zachránil svou spolužačku, na kterou ve škole zaútočila nožem psychicky nemocná žena.

Chlapce ale několikrát bodla do hrudníku a on zraněním podlehl. Prezident Miloš Zeman mu za jeho odvahu udělí in memoriam státní vyznamenání, jak uvedl už letos v dubnu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Prezident udělí státní vyznamenání in memoriam studentovi Petru Vejvodovi. Jeho odvážný čin připomněly Tereza Chlubná a Eliška Malínská

„S hlubokou lítostí a úctou říkám, že pan Petr Vejvoda bude oceněn ještě jednou - bohužel in memoriam - 28. října, kdy obdrží medaili Za hrdinství,“ oznámil tehdy Zeman.

Petr Vejvoda už za svůj čin dostal in memoriam cenu za nejlepší záchranářský čin roku 2014 a Cenu Michala Velíška.

Státní vyznamenání dnes z rukou prezidenta převezme také zpěvák Václav Neckář, a to za přínos české pop-music. Vrchol kariéry zažil v 60. letech, popularitu ale neztratil ani v době normalizace a následujících polistopadových letech.

Křehký mladík s nevinnou tváří nevynikal jen jako interpret lyrických balad, ale i rockenrollových songů, které v 60. letech zpíval společně s Martou Kubišovou a Helenou Vondráčkovou v triu Golden Kids.

Václav Neckář | Foto: Alexej Maximov

Tehdy také vytvořil své největší hity - Stín katedrál, Lékořici nebo Tu kytaru jsem koupil kvůli tobě.

„Nejlepší pohled nazpět je rok 1965, 1966, kdy jsem točil první film a přišel jsem do Rokoka,“ vzpomíná Neckář.

V roce 1968 zazářil také v oscarovém filmu Jiřího Menzela Ostře sledované vlaky. Následovaly hlavní role ve Skřiváncích na niti a v hudební pohádce Šíleně smutná princezna.

Přehrát

00:00 / 00:00

Prezident udělí státní vyznamenání 36 osobnostem. Bude mezi nimi i zpěvák Václav Neckář. Natáčela redaktorka Markéta Kaňková

Zároveň ale Neckář pokračoval v pěvecké kariéře. Když v roce 1970 zanikly Golden Kids, založil společně s bratrem Janem skupinu Bacily, se kterou vystupuje dodnes.

Zvrat v Neckářově kariéře nastal v podstatě až v roce 2002, kdy zpěváka ranila mozková mrtvice. Dlouho nemohl mluvit a zapomněl všechny texty.

Comebacku se dočkal až v roce 2011, kdy s kapelou Umakart nazpíval soundtrack k filmu Alois Nebel. Jeho součástí byla i písnička Půlnoční.

„Mám štěstí, že mě našly další generace muzikantů a daly mi důvěru. Docela to vyšlo a spousta lidí si to zpívá,“ uzavírá Neckář.

Státní vyznamenání dnes prezident Miloš Zeman udělí také herečce Jitce Frantové Pelikánové, manželce zesnulého novináře a politika Jiřího Pelikána. Ocení ji za celoživotní dílo na divadelní i filmové scéně.

V poslední době ale média spekulují o její možné spolupráci s StB. Informaci přinesl v polovině října server Aktuálně.cz. Herečka to odmítá.

Přehrát

00:00 / 00:00

Prezident udělí státní vyznamenání 36 osobnostem. Bude mezi nimi i herečka Jitka Frantová Pelikánová. Natáčela redaktorka Klára Fleyberková

V 60. letech hrála Frantová Pelikánová v dětském seriálu Robot Emil. Herectví vystudovala na Janáčkově akademii múzických umění v Brně. O této profesi prý snila už jako malá:

„Od malička jsem věděla, že budu herečkou. Setkala jsem se s jednou bývalou spolužačkou z gymnázia, která mi říkala: ‚Já si pamatuji, že jsi jednou před tabulí prohlašovala, že budeš herečkou. Všichni se smáli, ale ty jsi říkala, že to víš.‘“

Nad Prahou proletí tři armádní letouny. Česko si připomíná 97 let od založení republiky

Číst článek

Vedle herectví studovala také zpěv, tanec a pantomimu a už při studiu účinkovala v brněnském rozhlase.

„Mám ráda rozhlas. V rozhlase jsem dělala spoustu činoher u Jiřího Horčičky, u Jiřího Rolla a u dalších režisérů, se kterými jsem velice ráda pracovala,“ vzpomínala herečka.

Státní vyznamenání získá i herečka Jitka Frantová Pelikánová | Foto: ČTK

Klíčové pro Jitku Frantovou Pelikánovou ale bylo a je divadlo. Koncem 50. let přišla do Prahy a stala se členkou Divadla Rokoko, hrála i v Hudebním divadle v Karlíně.

Zlom v jejím životě nastal po sovětské okupaci Československa v roce 1968. Její manžel Jiří Pelikán byl z místa ředitele Československé televize přeložen na nižší diplomatický post do Itálie. Oba manželé pak v této zemi požádali o politický azyl.

„Chtěla jsem hrát, chtěla jsem pracovat a můj manžel, který znal tolik řečí a kterého znal celý svět, mohl v cizině pro Československo mnoho udělat a pokračovat ve své práci,“ řekla.

V Itálii žije Frantová Pelikánová dodnes, často ale cestuje a hraje divadlo po celé Evropě.

Státní vyznamenání / medaile - přehled | Foto: Český rozhlas

Státní vyznamenání / medaile - jak na něj dosáhnout | Foto: Český rozhlas

Eliška Malínská, Tereza Chlubná, Markéta Kaňková, Klára Vičíková, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme