Válka řemeslníků. Hodinoví manželé nám berou práci, ať smí jen sekat trávu, navrhují živnostníci

Řemeslníky rozdělil spor. Zedníci, instalatéři, truhláři nebo třeba malíři nadávají na takzvané hodinové manžely. Vadí jim, že je tito pomocníci v domácnosti připravují o zakázky. A Asociace malých a středních podniků se klasických živnostníků zastala: už poslala na ministerstvo průmyslu podnět, aby hodinoví manželé mohli dělat jen drobné práce – třeba mýt okna nebo sekat trávníky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řemeslník vs hodinový manžel (fotokoláž)

Řemeslník vs hodinový manžel (fotokoláž) | Foto: amazon.com, Fotobanka Pixabay

Peter Báňas se jako hodinový manžel živí už šest let. Pro své zákazníky dokáže zařídit leccos – opravit elektroinstalaci, vyměnit bojler, smontovat skříň nebo třeba vymalovat ložnici. A práce má tolik, že neví, co dřív.

Až dosud mu drobné opravy a údržba domácností, které provádí po celé Praze, velmi solidně vynášely. Ještě pár měsíců to tak nejspíš zůstane, pak se ale situace může radikálně změnit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Spor okolo hodinového manžela, ministerstvo průmyslu zvažuje změnu zákona

Do boje proti hodinovým manželům totiž vytáhli klasičtí řemeslníci. Těm vadí hlavně to, že kvůli domácím kutilům přichází o řadu lukrativních zakázek. A Asociace malých a středních podniků se jich zastává.

Nekvalitní práci hodinových manželů nevyreklamujete. Spor by řešil soud

Číst článek

„Nejen že živnostníkům berou práci, ale často navíc pracují nekvalitně. A mohou podvádět při stanovování cen i při placení daní,“ vysvětlil Zpravodajskému webu Českého rozhlasu předseda představenstva Asociace malých a středních podniků Karel Havlíček. „Navíc, pokud se bez potřebné kvalifikace pustí třeba do opravy elektřiny, mohou tím ohrozit sebe i své zákazníky,“ doplnil.

Sekat trávu ano, malovat chodbu ne

Malí a střední podnikatelé proto chtějí stávající poměry změnit. Využili toho, že úředníci na ministerstvu průmyslu a obchodu právě připravují novelu živnostenského zákona. Ta je aktuálně v připomínkovém řízení.

Zástupci drobných podnikatelů proto na ministerstvo poslali požadavek, aby nový zákon jasně vymezil, co by hodinoví manželé mohli dělat, a co už ne. „Je v pořádku, pokud vyčistí koberce, namažou vrzající panty, umyjí okna nebo posečou trávník. Ale neměli by pracovat s elektřinou, provádět náročnější instalatérské práce nebo třeba malovat pokoje,“ vysvětlil Karel Havlíček.

Pokud by ministerstvo na požadavek Asociace malých a středních podniků kývlo, hodinoví manželé by nesměli vykonávat nic, k čemu klasičtí řemeslníci potřebují speciální živnostenské oprávnění (nejčastěji by šlo o - slovy zákona - zednictví, malířství, lakýrnictví, natěračství, instalatérství, truhlářství, podlahářství, topenářství nebo o montáž, opravu a revize elektrických zařízení).

„Oprávnění má mít každý“

Ministerstvo průmyslu a obchodu se ke konkrétním podnětům nechce před koncem připomínkového řízení vyjadřovat.

„Pro všechny řemeslníky by měla platit stejná pravidla. Obecně lze tedy říct, že když někdo vykonává stejné činnosti jako klasický řemeslník, měl by také mít stejné živnostenské oprávnění, ať o sobě říká, že je hodinový manžel, nebo ne,“ vzkázal ale Zpravodajskému webu Českého rozhlasu mluvčí ministerstva průmyslu František Kotrba.

Vláda by novelu živnostenského zákona – a tedy i přísnější pravidla pro hodinové manžely – mohla prodiskutovat ještě letos na podzim, poslanci by o ní mohli začít jednat na začátku příštího roku.

Možná od příštího roku

Hodinoví manželé, které oslovil Zpravodajský web Českého rozhlasu, se připravované novinky zatím nebojí. Zároveň ale upozorňují, že pokud by nové předpisy začaly platit, mohly by v praxi vzniknout problémy.

„Když budete chtít v koupelně přidělat háček na ručník, budete volat zedníka? Když budete chtít přišroubovat upadlou úchytku u dvířek v kuchyňské lince, budete volat truhláře? Vždyť se vám každý řemeslník vysměje,“ řekl například hodinový manžel Radovan Moravec. „Prý pracujeme nekvalitně, možná byste se divil, jak často předěláváme práci po klasických živnostnících,“ doplnil jeho kolega Peter Báňas.

Asociace malých a středních podniků ale na svých argumentech trvá. Pokud ministerstvo průmyslu přísnější pravidla pro hodinové manžely do nového živnostenského zákona zahrne a novela následně projde legislativním procesem, mohla by přísnější pravidla pro pomocníky v domácnosti začít platit už ve druhé polovině příštího roku.

sva Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme