Válka žalobců a policejních šéfů? Po Nagygate druhý poločas státního převratu, míní Langer

ROZHOVOR. Chystaná reorganizace policie nebudí příliš profesionální dojem, vystupování olomouckých žalobců v čele s Ivo Ištvanem je ale skandální a nepřijatelné. Problémy s úniky informací mají protimafiánský i protikorupční útvar. Zpravodajskému webu Českého rozhlasu to řekl bývalý ministr vnitra Ivan Langer.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ivan Langer, bývalý ministr vnitra

Ivan Langer, bývalý ministr vnitra | Foto: Šárka Ševčíková | Zdroj: Český rozhlas

Šlachtův útvar pod vedením olomouckých žalobců u Langera loni udělal prohlídku v korupční aféře Vidkun, v níž obvinil olomoucké policejní šéfy z ovlivňování případů a vynášení informací. Stíháni jsou i olomoucký podnikatel Ivan Kyselý a hejtman Jiří Rozbořil. „Měl jsem díky tomu možnost nahlédnout do způsobu myšlení a práce těchto takzvaných specializovaných útvarů a zhrozil jsem se,“ nebere si dnes Langer servítky. Kdysi vrcholového politika, dnes advokáta, policie neobvinila. Byl podezírán z toho, že policisté citlivé informace vynášeli i jemu.

Jak vnímáte přetahovanou elitních policistů, žalobců a politiků kvůli chystanému spojování protikorupčního a protimafiánského útvaru?

Je to druhý poločas státního převratu, který před třemi lety (start kauzy Nagygate pod taktovkou Roberta Šlachty a olomouckých žalobců, kvůli níž skončila vláda Petra Nečase) proběhl v režii úplně stejných osob, jako vystupují ve druhém poločase. V té době ještě ten, kdo z toho měl prospěch, byl mimo politiku, zatímco do tohoto poločasu zasahuje. Je to Andrej Babiš a jeho politická divize Agrofertu.

Kdo jsou ti další?

Jsou to stejné osoby ve stejném obsazení: Vrchní státní zastupitelství Olomouc - pánové Ištvan (vrchní státní zástupce Ivo Ištvan) a Komár (Ištvanův náměstek Pavel Komár), pan Šereda (olomoucký žalobce Petr Šereda), pan Stoklásek (olomoucký žalobce Miroslav Stoklásek) a ÚOOZ ve všech svých rovinách a podobách.

Vedení policie chce, aby se situací kolem reorganizace zabývala Bezpečnostní rada

Číst článek

Je podle vás sloučení elitních útvarů šťastným krokem?

Je to možný krok. Nicméně způsob, jakým byl připraven, ve mně nebudí dojem vysoké profesionality. Zejména srovnám-li to s tím, jak jsme připravovali před zhruba deseti lety reformu policie jako takové. Na druhou stranu uspořádání, které přinese jednotnou personalistiku, organizační strukturu, metodiku, analytiku, ekonomiku, samo o sobě nemusí být špatné.

Hrozí podle vás spojením útvarů přechod údajných negativních věcí z protikorupční na protimafiánskou policii, například úniky informací z citlivých kauz?

Považuji to za velké pokrytectví, neboť nikdo nikdy nepředložil objektivní hodnocení, proč má být ÚOOZ považován za úžasný a ÚOKFK za neúžasný policejní útvar. Oba mají své problémy a nemyslím si, že by mělo panovat dělení na dobré a špatné a že by to mělo být překážkou jakékoliv organizační změny.

Na druhé straně jsou zde pravděpodobné úniky, kvůli nimž byl nedávno obviněn policista protikorupčního útvaru Radek Holub (podle policie vynášel informace o vyšetřování případů Nemocnice Na Homolce a pražského dopravního podniku) a úniky v kauze Sisák/Hala (stíhaných za manipulace s insolvenčními řízeními kolem firmy Via Chem Group)...

Stejný a možná ještě závažnější problém má ÚOOZ v podobě vysokého důstojníka Luďka Vokála, od něhož podle inspekce unikaly informace albánské mafii. Chce-li někdo oba útvary hodnotit, nechť tak činí objektivně. Dosud zaznívají jen povrchní mediální soudy podle toho, kdo se komu líbí, a kdo ne.

Nevěříme vedení policie, protikorupční útvar je napadený snětí, říká žalobce Šereda

Číst článek

Co si myslíte o kroku olomouckých žalobců, kteří si na příští týden pozvali policejního prezidenta a jeho náměstka k podání vysvětlení kvůli možnému účelovému odstranění Šlachty? Vidíte za tím tlak na upuštění od reorganizace policie?

Veřejné vyjadřování hlav a jejich krků státního zastupitelství považuji za skandální a nepřijatelné pro normální ústavní pořádek s právním státem. Psychopatický masomlýnek státních zástupců v Olomouci mele i nadále. Je to jen pokračování způsobu jejich práce, která by měla být hodnocena psychiatry než kýmkoliv jiným.

ÚOOZ pod vedením olomouckých žalobců u vás nedávno udělal prohlídku v kauze Vidkun vašeho přítele Ivana Kyselého a policejních důstojníků. Nepramení odtud váš postoj vůči nim?

Měl jsem díky tomu možnost nahlédnout do způsobu myšlení a práce těchto takzvaných specializovaných útvarů a zhrozil jsem se. Uvedlo mě to jen v přesvědčení, že je to skupina lidí, kteří jsou schopni čehokoliv, udělat to jakkoliv bez ohledu na právní řád, realitu. A proto jsem to označil jako masomlýnek. Je to stejný příběh jako slavný Nagygate s mnoha slovy a žádnými skutky. Uběhlo půl roku a kromě zničených životů a žvástů policejních důstojníků a státních zástupců není vůbec nic.

Ondřej Golis Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme