Vandalové v Praze poničili několik 'HateFree' podniků, policie to šetří

Několik pražských kaváren, obchod a stanici metra v noci na dnešek posprejovali vandalové výhrůžnými nápisy a neonacistickými symboly. Případy už vyšetřuje policie. Podniky vesměs patřily k iniciativě HateFree Culture, která bojuje proti nenávisti.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policejní páska, policie, uzavírka (ilustrační foto)

Policejní páska, policie, uzavírka (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

„Nápisy ‚Smrt HateFree‘ a ‚1488‘ jsou posprejovány naše dveře, tabule a fasáda domu,“ popisuje škody na kavárně La Bibiche její majitelka Veronika Smržová.

Podnik je přitom mezi HateFree zónami teprve krátce a nemá ani oficiální nálepku.

„Čekali jsme, že asi nějaká negativní reakce přijde potom, co se do kampaně zapojíme, na druhou stranu jsme v HateFree iniciativě asi 14 dní, takže jsme nečekali, že to půjde až tak rychle, a už vůbec jsme nečekali, že to přijde v momentě, kdy ani ještě nemáme viditelné označení, jsme jen na mapě,“ dodává.

Jednou ze zasažených kaváren je i Café v lese v pražských Vršovicích. Potvrdil to její majitel Ondřej Kobza. „Červená barva s nápisy je na výlohách i na fasádě. Je nás asi pět podobných míst, především na Vinohradech. Tímto to začíná a nevíme, čím to může končit,“ obává se.

Podle policie bude možné stíhat minimálně sprejerství. Jestli se jedná o nebezpečné vyhrožování, bude teď podle mluvčího pražské policie Tomáše Hulana posuzovat specialista na extremismus.

„Který nám jednoznačně řekne, zda tímto jednáním mohlo dojít k naplnění skutkové podstaty ještě nějakého jiného trestného činu nabádajícího k potlačování práv a svobod jednotlivce nebo skupiny obyvatel,“ uvedl.

HateFree zóny jsou místa, kde by se návštěvníci neměli obávat žádných nenávistných útoků například kvůli jejich rase, náboženství nebo sexuální orientaci.

Veronika Malá, Tereza Janouškovcová Bartůňková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme