Vánoce v Česku 'slaví' také muslimové. Neberou je jako náboženský svátek, ale jako dny volna

Někteří muslimové Vánoce ignorují - je to pro ně cizí svátek, asi jako křesťanům nic neříká pouť do Mekky. Jiní jim ale neutečou a dokonce je mají svým způsobem i rádi. Lenka Balická je Češka a k islámu konvertovala. Vánoční návštěvu u rodiny přesto nikdy nevynechá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vánoční ozdoba, vánoce

Vánoční ozdoba, vánoce | Foto: Filip Jandourek

„Jasný, že jsem v tom vyrostla. Určitě tohle jsou moje kořeny. Každý rok, když jsou Vánoce, jezdím za rodinou. Samozřejmě moje rodina Vánoce slaví. Ale už to necítím, že by to jako byl můj svátek,“ popisuje Lenka.

Přitom podle názorů některých konzervativních imámů se tím Lenka dopouští odpadlictví od víry. Stejně jako mnoho dalších muslimů po celém světě. Korán totiž říká, že kdo uctívá svátky nevěrců, stává se sám nevěrcem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vánoce v Česku 'slaví' také muslimové. Neberou je jako náboženský svátek, ale jako dny volna

„To je o tom výkladu. Dle mého osobního názoru je tohle všechno otázka toho, s čím tam člověk jde a proč to vlastně dělá. Pokud já tam jdu proto, abych slavila Vánoce, asi by se to v podstatě dalo považovat za odpadlictví od víry. Pokud já tam jdu proto, že chci udržovat dobré vztahy se svojí rodinou, tak v tom případě v tom nevidím žádný problém. Samozřejmě jsou takové názory, že jezdit za rodinou v době Vánoc je špatný, ale rozhodně to není většinový názor.“

Lenka má manžela. Je to Ind, který se jako muslim narodil. I on tráví letos Vánoce s kaprem a Popelkou. A prý mu to nevadí.

„Můj manžel je třeba z Indie, kde je neskutečná směsice náboženská. Tam jsou zastoupeny snad všechny náboženství, které existují. Tam se v podstatě každý týden něco někde slaví. Takže ten s tím vůbec problém nemá,“ vysvětluje Lenka.

Zkrátka ne všichni muslimové Vánoce odmítají. Přesto se na internetu každoročně šíří různé poplašné zprávy, jako například ta, že Bruselu letos údajně kvůli stížnostem muslimů není vánoční stromeček. Je tam.

Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme