Vánoční strom Světlušky ozdobily první křišťály. Rozzáří města a pomohou nevidomým

Na Václavském náměstí v Praze se rozsvítil křišťálový strom. Postupně na něm přibývají ozdoby, které z českého křišťálu vyrábějí lidé s těžkým zrakovým hendikepem. Možnost pořídit si křišťál a udělat radost sobě i nevidomým mají letos lidé i v několika dalších městech – už o tomto víkendu v Liberci a Karlových Varech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Křišťálový strom Světlušky na Václavském náměstí

Křišťálový strom Světlušky na Václavském náměstí | Foto: Barbora Mocová

„Každý, kdo si zakoupí křišťálek za 80 korun, zároveň dostává druhý kus zdarma. A má možnost na stromeček, který vedle prodejního stánku bude, svůj druhý křišťálek pověsit,“ říká Přemysl Filip, ředitel Nadačního fondu Českého rozhlasu, který za akcí stojí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Akci Křišťál pro Světlušku i další činnosti Nadačního fondu Českého rozhlasu přiblížil ředitel fondu Přemysl Filip

Výtěžek z prodeje poputuje do sbírky Světluška, která podporuje lidi s těžkým zrakovým hendikepem na cestě k samostatnému a pestrému životu.

„Křišťálek pomáhá několikrát. Pomáhá nevidomým tím, že částka putuje do sbírky Světluška, pomáhá i svému okolí, že hezky zpříjemní prostředí a vytvoří zajímavý artefakt – křišťálový stromeček. A samozřejmě vytváří i radost pro sebe,“ dodává Přemysl Filip.

V loňském roce se při akci Křišťál pro Světlušku vybralo 232 148 korun.

Křišťálové ozdoby pro Světlušku vyrábí klienti Pobytového rehabilitačního a rekvalifikačního střediska pro nevidomé Dědina, které Světluška dlouhodobě podporuje.

Práce s drobnými skleněnými ozdobami umožňuje tvůrcům s těžkým zrakovým postižením zapojit fantazii a v jejich šikovných rukách vzniká bezpočet tvarů. „Každý křišťálek je unikátní, žádný jeden kousek není stejný,“ upozorňuje šéf Nadačního fondu Českého rozhlasu.

První křišťálový strom Světlušky se rozsvítil večer na adventních trzích v horní polovině Václavského náměstí v Praze. Jeho menší bratříčci se rozzáří už o tomto víkendu v obchodních centrech Letňany, Forum Liberec a Fontána Karlovy Vary.

Vánoční křišťály pro Světlušku vyrábí nevidomí | Foto: Igor Zacharov

ČRo, mka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme