Vázlerovi, kterým kvůli chybě lékaře při porodu zemřel syn, adoptovali dvě dívky

Pro Vázlerovy to byl rok plný zvratů. Po vleklých soudních sporech vybojovali loni v létě rekordní mnohamilionové odškodnění pro syna Vojtu, který se vinou nezkušeného lékaře před šesti lety narodil těžce postižený. Chlapec ale na podzim zemřel. Rodiče se ze ztráty dodnes nevzpamatovali. Na jaře se ale na ně usmálo štěstí. K adopci získali dvě dívky - sestry.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Plyšový medvídek

Plyšový medvídek | Foto: Fotobanka stock.xchng, Dan O'Connell

Nová rodina teď tráví dovolenou na chalupě v jižních Čechách.

„Po pár dnech doma už proběhl dotaz: ‚Když jsme u vás, tak to jste vlastně naši rodiče, že?' Jsou rádi, že někoho mají. Proběhlo to naprosto v pohodě,“ popsal Pavel Vázler vztah k získaným dcerám.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vázlerovi s adoptovanými dívkami navštívila v jižních Čechách Petra Benešová

„Čekali jsme to horší. Báli jsme se, jak se budou adaptovat, jak to bude. Myslím, že to šlo tak nějak přirozeně, samo,“ dodala jeho žena Eva.

Dívky, které získali k adopci, už nové rodiče oslovují mami a tati. Manželé za nimi chodili od dubna do půlky července do pražského kojeneckého ústavu. Nyní je mají v péči a čekají na poslední rozhodnutí soudu.

„Teď už se jen čeká na potvrzení druhoinstančního soudu, kde už je v podstatě dostanete přidělené nastálo s tím, že je i změna v matrice na vaše příjmení,“ shrnul další postup Pavel Vázler.

Není ale dne, kdy by si Vázlerovi nevzpomněli na pětiletého syna Vojtu. „Když odešel Vojtíšek, bylo to hodně bolestné a je doteď,“ řekl otec.

Chlapec umřel náhle. Narodil se vinou lékaře přidušený, s vážně poškozeným mozkem. Neviděl, neslyšel a nechodil.

Vázlerovi teď přemýšlejí, jak využít část odškodnění, které původně chtěli dát na péči o syna. Rádi by třeba v budoucnu pomohli v podobných případech rodinám, které se starají o těžce postižené děti.

Petra Benešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme