Vázlerovi se po letech dočkali verdiktu o odškodnění za nepovedený porod. Syn ale zemřel

Pět let bojovali manželé Vázlerovi, aby dostali odškodnění od vinohradské nemocnice. Právě tamní lékař zavinil, že se jim syn narodil těžce postižený. Letos konečně soud rozhodl, že zdravotnické zařízení musí rodičům zaplatit třicet milionů korun. Mimosoudní dohoda pak snížila sumu o deset milionů. Vázlerovi na ni kývli proto, aby spor urychlili a stihli odškodné použít na drahou péči o malého chlapce. Jenže Vojta zemřel ještě dřív, než peníze dostali.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vinohradská nemocnice, budovy

Vinohradská nemocnice, budovy | Foto: Eva Odstrčilová

„Vojtíšku, ahoj. Cítí mě, když mu takhle sáhnu na ruku?“
„Spíš reaguje, když na něj třeba sáhnete studenou rukou. To pozná, že je studená.“

Byla polovina října a Eva Vázlerová se skláněla nad dětskou sedačkou, ve které se choulil pětiletý Vojta. Kudrnatý chlapeček od narození neslyšel, neviděl, nikdy se neusmál, nikdy nezaplakal. Reagoval jenom, když ho matka vzala do náručí nebo mu zavedla výživu sondou do žaludku.

„Dopoledne většinou dostává čerstvé ovoce. Injekční stříkačkou nabírám přesnídávku a dostává ji do sondy.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Příběh Vázlerových a jejich syna Vojtíška, který se vinou porodníka narodil těžce postižený, připomněla redaktorka Petra Benešová

Na ten den, kdy se Vojta narodil, Eva Vázlerová nerada vzpomínala. Těhotenství s jediným, vytouženým synem přitom bylo bezproblémové. Vše se ale změnilo, když mladý lékař nezvládl závěr komplikovaného porodu.

„Vojtíška mi odnesli, ani jsem ho neviděla. Manželovi řekli, že byl trošku přidušený, ale jak se ukázalo, byl už udušený, ne přidušený.“

Spor s Fakultní nemocnicí Královské Vinohrady se táhl pět let. Rodiče se chtěli s lékaři domluvit už na začátku.

„My jsme tu dohodu chtěli už na začátku, ještě vlastně za míň peněz, než pak bylo. Ale nechtěli ani slyšet, protože si pořád mysleli, že to nějak dopadne,“ popisoval Vojtův otec Pavel Vázler.

Soud nakonec letos rozhodl, že nemocnice zaplatí třicet milionů korun. Rodina se v polovině roku ještě dohodla mimosoudně na dvaceti milionech.

I po smrti Vojty právník rodiny Antonín Tunkl doufal, že se na odškodnění nic nezmění. „V rámci památky Vojty a celého jeho utrpení my předpokládáme, že dohoda bude naplněna.“

Vinohradská nemocnice dohodu potvrdila. „Dohodnuté odškodnění by mělo být vyplaceno pozůstalým rodičům v plné výši v rámci dědického řízení,“ řekl mluvčí nemocnice Lukáš Matýsek.

Podle pojistné smlouvy se nemocnice podílí spoluúčastí zhruba do sto tisíc korun, zbytek zaplatí pojišťovna. Původně byl za komplikovaný porod obžalován mladý lékař bez atestace, který včas nepřivolal zkušenější kolegy.

Soud mu před dvěma lety vyměřil osmiměsíční podmíněný trest s odkladem na dva roky. Nakonec byl ale mladý porodník zproštěn viny. Vinohradská nemocnice ho nakonec propustila.

Petra Benešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme