Ve Smetanově síni Obecního domu v Praze se předávaly ceny Gloria musealis

Muzejníci z celé republiky se dnes sešli ve Smetanově síni Obecního domu v Praze. Na slavnostním galavečeru se totiž předávali ceny Gloria musealis. Každoroční soutěž těch nejlepších expozic, publikací i muzejních počinů se konala už počtrnácté. Ceny si letos odnesli zástupci Národního technického muzea, muzea z Ústí nad Labem a Muzea hlavního města Prahy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obecní dům

Obecní dům | Foto: Filip Jandourek

V honosných prostorách pražského Obecního domu přivítali návštěvníky herečka Zdeňka Žádníková Volencová a Václav Žmolík, moderátor z Českého rozhlasu, který byl jedním z partnerů soutěže.

Kromě Mezinárodního dne muzeí se tak v Obecním domě slavily také 93. narozeniny Českého rozhlasu. 18. května 1923 totiž začalo v Československu pravidelné rozhlasové vysílání. Také proto celý dnešní program doprovázely nejen vzpomínky na jeho začátky, ale i Rozhlasový Big Band Gustava Broma.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ve Smetanově síni Obecního domu v Praze se předávaly ceny Gloria musealis, natáčela tam Klára Fleyberková

Hudebníky ale na pódiu obklopovala také řada historických předmětů. Šlo o exponáty Technického muzea v Brně a Národního technického muzea. Každý ročník soutěže totiž představuje jiný typ muzejní instituce. Minulý rok byl věnovaný muzeím vlastivědného typu, ten letošní obracel pozornost k technickým muzejním institucím.

Právě Národní technické muzeum se stalo také jedním z vítězů. Odborná porota v kategorii Muzejní počin roku 2015 ocenila jeho projekt Centrum stavitelského dědictví Plasy. Podle koordinátora projektu Pavla Koděry jde o unikátní projekt, který v zahraničí nemá obdoby.

„Propojujeme mezi sebou expozice stavitelství s dílnami stavebních řemesel, s knihovnou, se studijním depozitářem, prezentací formou stavitelských výstav a přímo tím areálem, který je sám o sobě učebnicí architektury. V zahraničí jsou projekty, které se zaměřují na jeden segment, ale aby vše bylo provázáno na jednom místě, nám není známo, že by někde byl podobný projekt,“ říká.

Připomíná, že nové centrum vzniklo v areálu, který existuje už od roku 1145. „Barokní přestavba Jana Blažeje Santiniho je pozoruhodná především z toho důvodu, že je nedokončená, paradoxně,“ vysvětluje.

„Protože v Plasích jsou kromě samotného konventu i další stavby, jako třeba prelatura či sýpka, která v sobě zahrnuje románsko-gotickou několikapodlažní kapli, zvolili jsme právě Plasy jako cíl pro náš projekt. Stavební historie je zde čitelná v podstatě na všech objektech, na každém kroku,“ dodává Koděra.

Vedle projektu Národního technického muzea porotu zaujala také expozice věnovaná Ústí nad Labem v roce 1945, kterou uspořádalo tamní muzeum. Nejlepší publikaci pak podle odborníků vydalo v uplynulém roce Muzeum hlavního města Prahy a mluví o hrobech barbarů v Praze Zličíně.

Letošní novinkou soutěže byla cena návštěvníků. Ti vůbec poprvé volili Muzeum roku, kterým se stal Památník Karla Čapka ve Staré Huti u Dobříše. Jde o vilu, kam Karel Čapek jezdil se svou ženou Olgou Scheinpflugovou a přítelem Ferdinandem Peroutkou. Právě jim je teď muzeum věnované. Včetně jeho současných expozic.

„Máme obrazovku, která nám vlastně rozšiřuje expoziční fotky v tom smyslu, že si tam můžete navolit další soubory fotografii, které by se už na panely nevešly. A je tam také možnost poslechnout si autentický Peroutkův hlas z rozhlasového záznamu,“ popisuje ředitelka památníku Kristina Váňová.

V každé kategorii byla ale vyhlášena tři místa, a tak o sobě dalo vědět také například Národní zemědělské muzeum, Národní památkový ústav nebo Muzeum Mladoboleslavska.

Klára Vičíková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme