Ve věku 69 let zemřel zpěvák a bývalý politik Ladislav Kantor

Po těžké nemoci zemřel zpěvák, textař, pedagog, dramaturg a někdejší politik Ladislav Kantor. Bylo mu 69 let. Radiožurnál o tom informoval Kantorův blízký přítel a kolega Michal Prokop.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ladislav Kantor

Ladislav Kantor | Zdroj: ČTK

Ladislava Kantora v podstatě celým životem provázela muzika. Byl dlouholetým členem C&K Vocalu a blízkým spolupracovníkem kapelníka této skupiny Jiřího Cerhy.

„Doktoři mu dávali měsíc života a ještě vydržel sedm měsíců,“ řekl Radiožurnálu Jiří Cerha, který úmrtí Ladislava Kantora vzhledem k jeho těžké nemoci očekával.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na Ladislava Kantora zavzpomínal ve vysílání Radiožurnálu jeho kolega a blízký přítel, hudebník Michal Prokop

„Už jsme spolu nedělali, co odešel na Hrad, ale samozřejmě jsme byli stále ve spojení a hrajeme jeho věci. Teď se bude vydávat čtyřcédé v Supraphonu, takže jsem s ním ještě před čtrnácti dny mluvil,“ dodal Cerha.

Za svou dlouhou kariéru Ladislav Kantor ovlivnil řadu významných českých hudebníků. Patří k nim i zpěvák Michal Prokop.

„On mě dal dohromady se všemi těmi lidmi, se kterými jsem spolupracoval, to znamená Petr Skoumal, Pavel Šrut, ale i třeba Honza Hrubý, se kterým jsme dali dohromady sestavu kapely, s níž jsme natočili Kolej Yesterday a všechny další desky,“ připomněl Prokop.



Kromě zpěvu se Ladislav Kantor živil i jako textař, mimo jiné napsal text k písni Obálky známého zpěváka Petra Nováka. Pracoval také jako hudební publicista, režisér, dramaturg. V letech 1998 až 2001 byl například hlavní dramaturgem projektu Praha - Evropské město kultury 2000.

Po revoluci Kantor vyměnil hudbu za vysokou politiku. Byl volebním manažerem tehdejší ODA a především prvním ředitelem sekretariátu a protokolu prezidentské kanceláře a poradcem v úřadu prezidenta Václava Havla.

Jako pedagog vyučoval Ladislav Kantor tvorbu písňových textů na konzervatoři a na Vyšší odborné škole Jaroslava Ježka. V letech 1993 až 1995 zastával funkci generálního ředitele České filharmonie.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme