Věci veřejné obrátily a nechtějí školné na univerzitách

Věci veřejné nechtějí školné na univerzitách. A to i přesto, že jeho zavedení obsahuje koaliční smlouva. Na ideové konferenci nejmenší vládní strany ale delegáti zavázali své ministry k tomu, aby o tom jednali s koaličními partnery z ODS a TOP 09. Mají dohodnout úpravu koaliční smlouvy, která počítá s takzvaným odloženým školným.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaroslav Škárka a Josef Dobeš na konferenci Věcí veřejných

Jaroslav Škárka a Josef Dobeš na konferenci Věcí veřejných | Zdroj: ČTK

Školné na vysokých školách chtějí Věci veřejné odsunout až do příštího volebního období. Shodli se na tom v usnesení na závěr ideové konference v Praze.

Přehrát

00:00 / 00:00

Josef Dobeš mluví o rozhodnutí VV oddálit zavedení školného.mp3

Argumentují zmírněním dopadů reforem, které kabinet chystá. Přitom v koaliční smlouvě se vláda zavázala zavést školné v akademickém roce 2013 až 2014.

Ministr školství Josef Dobeš vysvětlil, co ho přimělo narychlo změnit názor. Původně totiž prosazoval nejen urychlené zavedení školného, ale dokonce i zápisného.

Přehrát

00:00 / 00:00

Miroslava Němcová se vyjadřuje ke změně koaliční smlouvy.mp3

„První věc je reakce členské základny Věcí veřejných a druhá věc je konzultace s odborníky a zejména s rektory, kteří říkají, že to zavede velkou administrativní zátěž,“ zdůvodňuje Dobeš.

Podle Miroslavy Němcové z ODS je jednání určitě možné, změnu koaliční smlouvy ale považuje za nešťastnou.

„Považuji za poměrně nešťastné vstupovat do složitě vyjednané koaliční smlouvy. Jsou tu ještě další dva partneři, ale jednání je samozřejmě možné,“ dodala Němcová.

Martin Drtina, Tereza Janouškovcová Bartůňková, Aneta Vojtěchová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme