Vedení ČSSD schválilo stamilionový úvěr na zaplacení právníkovi Altnerovi

Ústřední výkonný výbor ČSSD schválil vzetí více než 300milionového úvěru. Strana tak v pondělí může poslat peníze právníkovi Zdeňku Altnerovi. Ten se s ČSSD úspěšně soudil kvůli zastupování ve sporu o Lidový dům.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lidový dům v Praze

Lidový dům v Praze | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Širší vedení ČSSD spolu s úvěrem odsouhlasilo i úsporný plán místopředsedy pro ekonomiku Martina Starce. Záměr například počítá s omezením výdajů na volby nebo s propouštěním.

„Asi o 22 pozic snížíme postupně během letošního roku naše zaměstnance v centrále v Lidovém domě,“ řekl předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Kolik strana uspoří na volbách, ale neprozradil.

Jednání ústředního výkonného výboru trvalo zhruba půl hodiny. Většina z více než sto členů materiál podpořila, dva členové byli proti, sedm se zdrželo.

Sociální demokracie připravuje i sbírku mezi svými členy. „Osobně pořád spoléhám na to, že co nejvíc členů se bude snažit i prostřednictvím darů snížit výši dluhu,“ prohlásila po jednání ministryně školství Kateřina Valachová.

Strana letos plánuje úspory ve výši 55 milionů korun.

Spor o Lidový dům začal v roce 1997, kdy ČSSD uzavřela s Altnerem smlouvu o právní pomoci s tím, že za pomoc mu bude vyplacena smluvní odměna ve výši deset procent z hodnoty Lidového domu. Podmínkou bylo, že se Altnerovi podaří, aby ČSSD dostala objekt zpět do vlastnictví.

ČSSD nakonec v roce 2000 Lidový dům získala. Sociální demokraté tvrdí, že Altnerovi zaplatili téměř 17 milionů, ale právník chtěl další mnohamilionové částky. Proto na konci roku 2000 podal žalobu, soudy spor pravomocně ukončily poslední březnový den.

Spor o odměnu za soud o Lidový dům | Foto: Český rozhlas

ČRo, Mikuláš Klang Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme