Vedení OKD bude jednat o vyhlášení insolvence

Už dnes by se mělo rozhodnout o dalším osudu OKD. Černouhelné společnosti dochází hotovost, její vedení proto bude jednat o návrhu na insolvenci. Vlastník OKD, skupina Ad Hoc Group, nabízela zadluženou společnost státu, za akcie chtěla více než tři miliardy korun. Vláda ale postup Ad Hoc Group označila za vydírání a odmítá OKD za takových podmínek odkoupit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Důl Darkov a sídlo OKD

Důl Darkov a sídlo OKD | Foto: Martin Knitl | Zdroj: Český rozhlas

Buď odkup akcií za výrazně nižší cenu, nebo insolvence. Ministr průmyslu Jan Mládek z ČSSD včera prohlásil, že už jiné řešení situace v OKD nevidí. Přitom právě druhá varianta je nyní pravděpodobnější. Požadavky vlastníka OKD a představy vlády se totiž diametrálně rozcházejí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vedení OKD bude jednat o vyhlášení insolvence. Natáčel Mikuláš Klang

„Buď vlastníci sníží své požadavky na odprodej bezcenných akcií, které jsou tak za korunu, a za něco málo ty pohledávky, které nějakou cenu mají. Muselo by to být výrazně méně a museli bychom dosáhnout konsenzu i s panem ministrem financí,“ řekl řekl včera ministr Mládek.

Ad Hoc Group nabídla státu akcie OKD za více než tři miliardy korun. V pátek navíc vypršelo ultimátum, které vládě Ad Hoc Group dala, po kabinetu požadovala dohodu o restrukturalizaci OKD. I přesto ale vyhlášení insolvence nemusí znamenat okamžité ukončení těžby.

„Pokud se nestane, že tam přestane téct voda, že se přestane odčerpávat, to znamená, že nepojede elektřina a odvětrávání, nebo že horníci začnou stávkovat. I když přijde návrh na insolvenci, všichni lidé, kteří tam jsou, musejí pracovat dál, protože jejich smlouvy nezanikají. Insolvence by znamenala třeba možné rychlejší propouštění,“ nastínil mluvčí Ad Hoc Group Roman Pařík.

Propuštění až 13 tisíc lidí

Skupina je prý ještě se státem ochotná jednat, čeká pouze, až ji vláda osloví. Podle ekonomů už ale vyjednávání nemají příliš smysl.

„Myslím, že požadavky této skupiny jsou poměrně nereálné. Nejlepším řešením by byla insolvence. Ať pak soud rozhodne, zda společnost půjde do konkurzu, či je možná nějaká reorganizace. Ale v tuto chvíli mi to přijde jako nejtransparentnější řešení,“ je přesvědčený hlavní ekonom finanční skupiny Roklen Lukáš Kovanda.

A to i přesto, že insolvence, a s tím související možné propouštění, by se mohly dotknout až třinácti tisíc lidí. Pro ty teď vláda hledá možné uplatnění.

„Chceme dát pobočku úřadu práce přímo na šachtu. Zároveň už několik měsíců probíhají intenzivní jednání s různými zaměstnavateli. Protože i když je míra nezaměstnanosti v Moravskoslezském kraji vysoká, pořád je tam přes 10 tisíc volných pracovních míst,“ nastínila, jaké kroky se připravují ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová z ČSSD.

Vláda se při řešení může opřít i o podporu jak odborů, tak i zaměstnavatelů. Ti už minulý týden na jednání tripartity prohlásili, že stát se nesmí nechat vydírat.

Počty zaměstnanců OKD | Foto: Český rozhlas

Mikuláš Klang Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme