Vedro a sucho zvyšují odběr elektřiny v Česku. Výpadky podle ČEPSu nehrozí

Kvůli tropickým teplotám a suchu roste v Česku odběr elektřiny. Nejvíce spotřebují v parných dnech klimatizace a chladírenská zařízení. Energetická síť v Česku ale zatím přetížená není. Nedostatek elektřiny trápí například Polsko, tamní národní dodavatel PSE musel omezit dodávky pro továrny a velké spotřebitele.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Připojení elektrárny do elektrické sítě

Připojení elektrárny do elektrické sítě | Foto: Michala Janochová

Polská energetická síť je přetížená a riziko havárie je nejvyšší za posledních třicet let.

Premiérka Ewa Kopaczová dokonce vyzvala všechny Poláky, aby elektřinou neplýtvali.

„Měli bychom všichni trochu šetřit energií, hlavně mezi 10. a 15. hodinou,“ vyzvala obyvatele Kopaczová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Polsko omezilo dodávky elektřiny. Česku zatím nic podobného nehrozí, řekl předseda představenstva společnosti ČEPS Vladimír Tošovský

V Polsku a Itálii navíc ubývá voda. Sucho negativně ovlivňuje výrobu energie, například v italské vodní elektrárně na řece Ticino.

Snížení výroby elektřiny zaznamenávají také fotovoltaické elektrárny. Kvůli vysokým teplotám vyrábějí méně energie, protože se přehřívají, a jejich účinnost tak klesá.

Česko zatím podobné problémy jako Polsko nemá, řekl Českému rozhlasu předseda představenstva České energetické přenosové soustavy (ČEPS) Vladimír Tošovský. Menší množství elektřiny podle něj souvisí také s opravami energetických zařízení.

„Problém není spojený jenom s tím, že je teplo. V létě se pracuje na energetických zařízeních a soustava není k dispozici v takové kondici,“ vysvětlil Tošovský.

V některých zemích mohou podle něj ovlivnit dodávky elektřiny i problémy konvenčních elektráren. Tošovský ale upozornil, že České republice nic takového nehrozí, protože konvenční elektrárny mají chladicí věže:

„Problém může nastat v okamžiku, kdy budou mít potíže i konvenční zdroje. To se může stát například v době, kdy se vypouští příliš teplé vody do řek, a tudíž i konvenční elektrárny, jako jsou tepelné, budou muset omezovat svoji výrobu. Ne že by se neochladily, ale protože by příliš ohřály vodu v řekách.“

Spotřeba v letních měsících navíc podle něj stále není tak velká jako v zimě.

Tea Veseláková, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme