Věnce, hymna a minuta ticha. Válečné veterány uctilo shromáždění na pražském Vítkově

Jedenáctý listopad slaví celý svět jako Den válečných veteránů. Ani Česká republika není výjimkou. Největší pietní akce se konala na pražském Vítkově, kde se několik účastníků bojů především druhé světové války dočkalo pocty v podobě vyznamenání nebo povýšení.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Oslava Den válečných veteránů na Vítkově

Oslava Den válečných veteránů na Vítkově | Foto: Eva Rajlichová

Kromě hrdinů z druhé světové války se shromáždění zúčastnil i kardinál Dominik Duka, ministr obrany Martin Stropnický a generál Petr Pavel.

U hrobu neznámého vojína přítomní za zvuků české hymny položili smuteční věnce. Miinutou ticha pak uctilii oběti válečných konfliktů a hrdinství vojáků.

Přehrát

00:00 / 00:00

Česko si připomíná Den válečných veteránů. Na pražském Vítkově natáčela Eva Rajlichová

Dnešní Den válečných veteránů má podle ministra obrany Martina Stropnického spojitost i s nadcházejícím výročím 17. listopadu.

„V těch legionářích nebo v těch, kteří bojovali na jakékoli východní nebo západní frontě, určitě byla strašně silná touha po svobodě. Silná touha postavit Československo na nohy nebo vůbec ho vlastně založit, když budeme mluvit o legionářích. Vlastně jejich vnuci a pravnuci mají takříkajíc na svědomí ten listopad.“

Pietní akt ke Dni válečných veteránů na pražském Vítkově

V Česku ovšem nemají oslavy dne veteránů takovou tradici jako třeba ve Velké Británii. Podle náčelníka generálního štábu Petra Pavla se to ale pomalu zlepšuje.

„Je to stále ještě připomínkou období hodně vzdáleného - první světové války. Musíme připomínat to, že to je svátek, který se promítá i do současnosti. Těch novodobých válečných veteránů dnes už máme kolem 15 tisíc. Ti si jistě zaslouží, aby se připomínalo to, co udělali,“ shrnul Pavel

Pro veterány je to stále velmi prestižní věc, protože patří ke generaci, která zažila druhou světovou válku.

„Záleží, proč tam jde. Z jaké příčiny? My jsme tam šli dobrovolně osvobozovat Československou republiku, protože jsme byli vlastenci a Češi,“ vysvětluje své pohnutky podplukovník Karel Šerák.

Eva Rajlichová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme