Většina památek zahajuje sezonu, některé připomenou 700. výročí narození Karla IV.

Návštěvníkům se o velikonočním víkendu otevírá většina tuzemských památek. Sezonu zahajuje téměř stovka z nich. Některé památky se zapojí do akcí, které připomenou 700. výročí narození císaře a českého krále Karla IV. Platí to třeba pro Karlštejn, hrad Veveří nebo klášter v Kladrubech. Od letošního roku smějí návštěvníci památek také víc fotit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hrad Karlštejn

Hrad Karlštejn | Foto: Národní památkový ústav

„Karlštejn bude centrem takzvaného Lucemburského roku. Projektu, který Národní památkový ústav k tomuto výročí připravuje. Představí nejenom Karla IV., ale i celou jeho dobu i Habsburskou dynastii,“ láká mluvčí Národního památkového ústavu Jana Tichá.

Na zámku v Lysicích bude otevřena nová interaktivní expozice, věnovaná významné spisovatelce - Marii von Ebner Eschenbach. Výstava by měla představit odkaz této významné ženy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Začíná sezóna na hradech a zámcích. Novinky představuje mluvčí Národního památkového ústavu Jana Tichá

Do kláštera Zlatá koruna se po 78 letech vrací Madona zlatokorunská, nejvýznamnější umělecké dílo kláštera.

Nejbližšími akcemi jsou například Velikonoce na zámku u Nechanic, v Zákupech návštěvníci uvidí zázemí císařského osobního výtahu, který byl na zámku vybudován v roce 1870. V Souboru lidových staveb Vysočina připravili Velikonoce na betlémě, kde ukazují tradiční výrobu a prodávají dárky.

Na státních památkách na východě Čech začíná turistická sezona. Jaké novinky vás čekají?

Číst článek

Plošný zákaz focení na památkách je minulostí, selfie tyče ale nechte doma. „Focení bude povolenější, ale bez přídavných zařízení jako jsou blesky, selfie tyče a podobné věci. Jsou ale i nadále místa, kde nebude možné fotit, protože by to ohrozilo návštěvnickou prohlídku nebo exponát samotný,“ upozorňuje Tichá.

Loni navštívilo památky v České republice, které jsou ve správě státu, rekordních pět milionů lidí.

Marina Feltlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme