Většina referend je neplatných, k urnám nepřišlo dost voličů

Voliči ve více než deseti městech a obcích rozhodovali v referendech také o místních záležitostech. Většina z plebiscitů je ale neplatných. Aby výsledky takového hlasování platily, musí k volebním urnám přijít 35 procent voličů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Referendum o hazardu

Referendum o hazardu | Foto: Český rozhlas

Třeba v Ústí nad Orlicí chybělo sedm desetin procenta, aby tam lidé rozhodli o zákazu výherních automatů. Výsledky jsou tedy neplatné.

Stejně dopadlo i hlasování o hazardu v Praze 8, přišlo necelých 32 procent voličů. Neplatná jsou hlasování o zákazu hazardu i ve dvou městech na Litoměřicku, Lovosicích a Štětí.

„Místní komise zveřejnila výsledky hlasování v referendu, kde se zúčastnilo 19,11 procenta oprávněných osob. Místní referendum je tedy neplatné,“ řekla tajemnice městského úřadu ve Štětí Alice Mezková.

Naopak lidé ve Vranově u Brna rozhodli, že nechtějí, aby se stavěly nové rodinné domy u rybníka nedaleko tamní motokrosové dráhy. Platné je i referendum v Jenišově na Karlovarsku, kde lidé odmítli těžbu kaolinu v obci, nebo v Černé Hoře na Blanensku, která nebude kvůli vysoké ceně vody v okresním svazku vodáren a kanalizací.

Stejně tak referendum platí v Bystřici pod Pernštejnem, kde lidé odmítli závod na výrobu jaderného paliva, jak řekl starosta města Karel Pačiska. „Hlasovalo 52 procent oprávněných voličů a výsledek byl 2903 hlasů proti továrně a 683 pro.“

Eliška Malínská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme