Vězení lékaře Bartáka napraví jen stěží. Po propuštění se může mstít, varují psychiatři

Polepší se jen těžko, spíše naopak. A nepomůže ani vězení. Duševně nemocný ale není, trpí poruchou osobnosti. Podle odborníků věznění Jaroslava Bartáka spíše než jeho nápravu znamená ochranu společnosti. Lékař odsouzený za trýznění asistentek a prozatím nepravomocně potrestaný za vydírání a přípravu vražd se podle nich napraví jen stěží. Po návratu na svobodu se navíc může mstít.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soud vynesl rozsudek v kauze lékaře Jaroslava Bartáka

Soud vynesl rozsudek v kauze lékaře Jaroslava Bartáka | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

„Jeho pobyt na svobodě je nebezpečný pro vysokou pravděpodobnost opakování obdobného jednání, respektive realizaci připravovaného,“ konstatuje psychiatrický posudek znaleckého ústavu Psychiatrické nemocnice Bohnice. Lékaři Bartáka zkoumali v souvislosti s obžalobou z plánování vraždy a vydírání. Soud ho za ně prozatím nepravomocně potrestal 15 lety.

Posudky přitom představovaly klíčový důkaz. Soudkyně Eva Drahotová totiž na základě nich došla k závěru, že Barták je trestně odpovědný, i když standardní osobností rozhodně není. „Jeho schopnost správně vnímat a vnímané bez zkreslení reprodukovat je snížena popsanou poruchou osobnosti, zvláště chorobně pozitivním přesvědčením o vlastních schopnostech, vlivu a významu,“ popsali psychiatři z Bohnic.

Zlepšení jen stěží

Změny k lepšímu se podle nich u Bartáka dají očekávat je stěží. „Sociální strategie jsou upevněné a nelze předpokládat významnější změnu. Možnost jeho resocializace je výrazně snížena stejně jako resocializační vliv případného trestu. Lze předpokládat spíše zhoršování nevhodného psychopatického chování,“ napsali o lékaři, který si již odpykává dvanáctiletý trest za sexuální zneužívání asistentek.

Andor Šándor | Foto: Adam Kebrt

„Znalci se shodli na tom, že obžalovaný sám sebe vnímá a prezentuje jako muže manažersky úspěšného, superiózně inteligentního, široce vzdělaného a sexuálně neodolatelně přitažlivého. Svědčí to dle nich o výrazném narcismu, emoční labilitě a v dané situaci o malé ochotě dodržovat konvence,“ konstatuje rozsudek.

Příznivě pro Bartáka nevyšla ani zpráva z věznice, kde si odpykává dvanáctiletý trest. De facto potvrzuje zjištění lékařů. „Nemá nadhled nad svým jednáním, nepřizpůsobí se, má pocit nadřazenosti a všechny tyto vlastnosti jsou promítnuty do charakteru trestné činnosti, jak to vyplývá z příslušného znaleckého posudku. Je nutné vzít v potaz, že dle věznice byl obžalovaný 20x kázeňsky trestán pro neuposlechnutí příkazu, verbální, často vulgární napadání zaměstnanců, odmítnutí podřídit se režimu, zastrašování zaměstnanců a dalších osob ve výkonu trestu,“ cituje z ní předsedkyně senátu Eva Drahotová.

Z vězení vyhrožoval exmanželce smrtí. Policie však lékaře Bartáka stíhat nemůže

Číst článek

Je jako vyměněný

Od května 2014 je však podle zprávy z věznice Barták jako vyměněný, tehdy ho již policie stíhala z přípravy vražd a vedle dvanáctiletého trestu za terorizování dívek mu hrozilo dalších 20 let až doživotí. Je možné, že hrozící mimořádný trest způsobil náhlý obrat. „Začal plnit stanovený program zacházení, vystupování je na požadované úrovni, autoritu zaměstnanců respektuje, jeho vystupování je slušné a zdvořilé,“ popisuje zpráva obrat v lékařově chování.

Pokud by mu odvolací soud trest za přípravu vražd a vydírání potvrdil, měl by si Barták odsedět celkem 27 let. Dalších šest let mu hrozí kvůli nedovolenému telefonování exmanželce z vězení a pokusu podplatit 10 tisíci vězeňskou službu. Případ projedná soud v České Lípě. Jak informoval Zpravodajský web Českého rozhlasu, policie Bartáka obvinila také kvůli vyhrožování bývalé manželce. Případ ale nakonec státní zastupitelství zastavilo, protože stáhla se stíháním souhlas. Lékařova stávající obhájkyně Hana Riedlová nechce případy komentovat.

Ondřej Golis Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme