Vězeňská služba mi musí doplatit stovky tisíc, říká vracející se Dohnalův náměstek

Z postu prvního náměstka neměl být odvolán, tehdejší ministryně spravedlnosti Helena Válková z ANO a exšéf Vězeňské služby Pavel Ondrášek chybovali. Městský soud dal v úterý zapravdu Marianu Prokešovi, a ten se tak po necelých dvou letech může na místo vrátit. "Nedokážu si představit jiné řešení," řekl Prokeš v rozhovoru pro Zpravodajský web Českého rozhlasu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Marian Prokeš

Marian Prokeš | Foto: Vězeňská služba ČR

Prokeš pracoval jako náměstek současného ředitele Vězeňské služby Petra Dohnala, kterého na jaře 2014 odvolala bývalá ministryně spravedlnosti Helena Válková a nahradila ho Pavlem Ondráškem, jenž do té doby vedl věznici v Rapoticích. Nový ředitel v září 2014 zrušil místo prvního náměstka a propustil Prokeše ze služby, aniž by mu nabídl odpovídající pozici.

Prokeš se proti rozhodnutí odvolal, Válková však jeho žádost zamítla. Proto se obrátil na městský soud, který v úterý její i Ondráškovo rozhodnutí zrušil. Už letos v únoru Válkové nástupce Robert Pelikán (ANO) vyhověl Prokešově odvolání proti propuštění ze služebního poměru. Od té doby vede Dohnalův muž věznici v Jiřicích.

Jak vnímáte dnešní rozhodnutí soudu?
Jsem naprosto spokojený. Jsem rád, že spravedlnost si našla svoji cestu a soud nezávisle rozhodl.

Chcete se vrátit na post náměstka?
Určitě mám zájem. Nedokážu si představit jiné řešení.

Už jste se s generálním ředitelem Petrem Dohnalem bavili o dalším postupu? Například kdo vás nahradí na pozici šéfa věznice v Jiřicích?
Ještě jsme to nestihli.

Znamená dnešní rozhodnutí soudu i doplacení ušlého zisku po dobu, kdy jste místo práce náměstka byl v záloze?
Jedná se o dvě věci. 12. února, kdy ministr Pelikán zrušil nezákonné rozhodnutí o mém propuštění ze služebního poměru, mi byla doplacena část příjmu do výše záloh. V okamžiku, kdy nabude právní moci rozhodnutí soudu, mi bude muset Vězeňská služba doplatit zbytek do výše platu prvního náměstka.

O jakou částku se jedná?
Nemám to přesně spočítáno, ale budou to jednotky stovek tisíc.

Ondřej Golis Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme