Věznice Vinařice otevřela call centrum. Práci tam najdou desítky odsouzených

Odsouzení z věznice ve Vinařicích na Kladensku budou mít možnost přímo ve výkonu trestu pracovat v tamním call centru. Otevřelo se právě dnes. Cílem projektu, na kterém se podílí ministerstvo spravedlnosti, práce a sociálních věcí spolu s dalšími firmami, je zvýšit zaměstnanost odsouzených.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ve věznici ve Vinařicích na Kladensku bylo slavnostně otevřeno call centrum, kde jsou zaměstnáni vězni

Ve věznici ve Vinařicích na Kladensku bylo slavnostně otevřeno call centrum, kde jsou zaměstnáni vězni | Zdroj: ČTK

V suterénu jedné z budov vinařické věznice se právě školí asi dvacítka odsouzených. Pokud vše dobře dopadne, v call centru by měli oslovovat potenciální zákazníky s nabídkou tarifu mobilního operátora.

„Dělám většinou venku rukama, ve stavebnictví a podobně. Je to pro mě nová zkušenost,“ říká zájemce o práci Jiří Galoš.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ve věznici ve Vinařicích otevřeli call centrum, kde budou pracovat vězni. Příspěvek natočila redaktorka Kristýna Nevanová

Výhody zaměstnání ve věznici vidí jasně. „Můžu si platit své dluhy a nebudu se nudit na baráku. Můžu prostě udělat něco pro sebe, pro lidi, pro firmu,“ dodává muž, kterému do konce trestu zbývá ještě asi rok a půl.

Call centrum fungovalo ve Vinařicích už dříve, kvůli spekulacím, že mají vězni přístup k citlivým údajům zákazníků, však projekt skončil. Nyní se vše rozjíždí znovu a s propracovanějším systémem.

Na počítačových monitorech uvidí vězeň pouze jméno volajícího. Telefonní číslo se mu vygeneruje automaticky a když dojde až na vyplňování citlivých dat, předá volající štafetu dál.

„Upozorní, že pokud jde o osobní údaje, bude je kontrolovat pro vyplnění objednávky kolega. A to už je potom rychlá věc, kdy se ta objednávka zverifikuje, ověří se, jestli ten zákazník má opravdu zájem, a získají se od něj osobní údaje. Veškerá data, všechno se nachází mimo věznici,“ vysvětluje jednatelka telekomunikační společnosti Věra Babišová.

Do call centra se nedostane každý zájemce. Potenciální pracovníky nejdřív vyberou lékaři, pedagogové, sociální pracovníci nebo také ostraha. Potom vězni projdou potřebnou rekvalifikací.

Předvýběrem by mělo během dvou let projít asi 400 lidí, do práce jich podle předpokladů nastoupí jen asi 90 až 100. Podle zákona si mohou vězni vydělat 4,5 tisíce korun.

Ve Vinařicích si momentálně odpykává trest 1078 odsouzených, pracují však jen tři stovky z nich. Díky call centru by mohlo číslo stoupnout.

„Je to přínosné především proto, že on si připraví podmínky pro budoucnost. Něčemu se může naučit, může se uplatnit na trhu práce a samozřejmě splácí dluhy, což je ta priorita – aby nám nešel po výkonu trestu zadlužený ven,“ podotýká ředitel věznice Miroslav Hadrava.

Kristýna Vašíčková, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme