Více mateřských škol a zatraktivnění řemesel, slíbil Chládek na začátek školního roku

Vyšší počet mateřských škol a lepší spolupráci rodičů se školou. To jsou hlavní priority ministra školství Marcela Chládka (ČSSD), které zdůraznil ve svém projevu k novému školnímu roku. Chce také změnit upadající zájem o řemesla.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Marcel Chládek

Marcel Chládek | Foto: Filip Jandourek

Nezbytnost spolupráce rodičů a školy nebo větší podpora výuky řemesel. Tyto priority zdůraznil ve svém projevu k novému školnímu roku ministr školství Marcel Chládek z ČSSD.

Ministr také upozornil na důležitost předškolního vzdělávání. Jednou z priorit resortu je podle něj navýšení kapacity mateřských škol.

Žákům a studentům základních a středních škol a konzervatoří dnes začal nový školní rok. Premiérově do lavic usedlo 115 tisíc prvňáčků, což je oproti loňsku nárůst o více než čtyři tisíce. Základní školy bude navštěvovat 853 400 dětí, na středních se bude vzdělávat celkově asi 405 400 studentů a na konzervatořích kolem 3400 žáků. Vyplývá to z kvalifikovaných odhadů ministerstva školství.
Pramen: ČTK

„Chceme prosadit, aby poslední rok předškolního vzdělávání byl povinný,“ řekl Chládek.

„Vede nás k tomu zejména názor odborníků a statistická data, která jasně říkají, že dítě, které projde předškolním vzděláváním, si poté vede lépe v ostatních typech škol.“

Mistrovská zkouška může leckde nahradit maturitu

Ministr školství chce také zvýšit v současnosti upadající zájem o řemesla.

„Proto jsme iniciovali, aby byl v příštím roce rok technického vzdělávání,“ řekl Marcel Chládek.

Učitelé a další zaměstnanci ve školství dostanou přidáno, v průměru 500 korun

Číst článek

„Aby se lidé mohli při otevřených dnech jak na učilištích, tak u velkých podniků technického charakteru přesvědčit, že řemeslo má opravdu zlaté dno a může být důstojným způsobem obživy, a to i bez nutnosti mít maturitu.“

„Tu by v budoucnu u některých typů škol měla nahradit mistrovská zkouška,“ uvedl ve svém projevu k začátku nového školního roku ministr Marcel Chládek.

Alžběta Havlová, David Černý, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme