VIDEO: Hazard na přejezdech. Červená světla ignorují řidiči, chodci i cyklisté

Týden od tragické nehody na železničním přejezdu ve Studénce lidé stále na kolejích riskují. Výstražná světla nebo padající závory nerespektují nejen řidiči, ale také chodci a cyklisti. Policisté a městští strážníci proto na řadě přejezdů posílili hlídky a porušení předpisů pokutují.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Červená světla nerespektoval řidič na přejezdu trati z Ústí nad Orlicí do Letohradu (snímek byl pořízen 28. 7. 2015 ráno)

Červená světla nerespektoval řidič na přejezdu trati z Ústí nad Orlicí do Letohradu (snímek byl pořízen 28. 7. 2015 ráno) | Foto: Petr Sehnoutka | Zdroj: Český rozhlas

Frekventovaný železniční přejezd v Jaroměři na trati z Hradce Králové na Náchod a Trutnov. Je po sedmé hodině ráno.

Městští strážníci zastavují mladíka. I když přejel přejezd až po projetí vlaku, světla svítila. Protože je tu více kolejí, riskoval. Mohla totiž projet další souprava.

Podobný je i případ dalšího chlapce. „Myslel jsem si, že vlak už je pryč, tak jsem to vzal přes přejezd,“ vysvětluje přistižený hříšník.



Jako patnáctiletý může dostat maximální pokutu 1250 korun. „To je celkem dost, protože ještě nevydělávám. Když už vím, co se může stát, tak už to nebudu dělat,“ slibuje.

V Jaroměři řeší policisté přestupky na železničním přejezdu každý den.

„Jedna kamera je v blízkosti železničního přejezdu. V praxi to funguje tak, že pokud vím, že hlídka je někde v blízkosti, a zjistím porušení předpisů, hlídku posílám,“ popisuje zástupce velitele městské policie v Jaroměři Petr Šustek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Řidiči a chodci na železničních přejezdech stále riskují. V Jaroměři se o tom přesvědčili i reportéři Českého rozhlasu

„Pokaždé, když se rozsvítí signalizace, se najde někdo, kdo na železniční přejezd vstoupí nebo vjede,“ potvrzuje velkou neukázněnost lidí.

Na různých místech Královéhradeckého kraje reportéři Českého rozhlasu během šesti dnů viděli spoustu chodců, cyklistů, ale i řidičů, kteří byli na přejezdu v době, kdy neměli.

Dokládá to i video, které reportéři natočili a pustili šéfovi hradecké krajské dopravní policie Petru Duškovi.

„Je to hazardování s vlastním životem, v případě aut i s životy ostatních lidí,“ komentoval video policista.

Přistiženým hrozí pokuta až 2500 korun a sedm trestných bodů

„V několika případech se jedná o přestupky, za které řidiči, a to i řidiči kola, hrozí bloková pokuta na místě do dvou a půl tisíce. Samozřejmě se jedná o jeden z nejzávažnějších přestupků, jakého se může řidič dopustit, proto mu v tomto případě hrozí přidělení až sedmi trestných bodů,“ upozorňuje Dušek.

Nezodpovědné chování lidí na přejezdech dokládají i statistiky Drážní inspekce. Ta eviduje ročně kolem 290 „mimořádných událostí“ s asi třemi desítkami mrtvých a osmi desítkami zraněných.

Přehrát

00:00 / 00:00

O riskování lidí na železničních přejezdech mluvil generální inspektor Drážní inspekce Roman Šigut

Podle generálního inspektora Drážní inspekce Romana Šiguta je receptem na zlepšení v této oblasti výchova v základních školách i v autoškolách a také represe.

„Opravdu je nutné tvrdě postihovat účastníky silničního provozu za to, jak fatálním způsobem porušují základní pravidla,“ míní Šigut. „V okamžiku, kdy blikají červená světla, kdy je přejezd ve výstraze, tak nikdo nemá na přejezdu co dělat,“ dodává.

Dopravní policisté budou mít posílené hlídky na železničních přejezdech i v dalších dnech.

Mapa přejezdů: Kde se umíralo pod koly vlaků?

Číst článek

Strážník městské policie v Jaroměři sleduje výstup z kamer sledujících železniční přejezd | Foto: Martin Pařízek

Ondřej Vaňura, Martin Pařízek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme