Vláda čeká na verdikt o insolvenci OKD. Pro horníky chystá rekvalifikace a sociální programy

Rekvalifikace nebo sociální programy pro horníky, to jsou některá opatření, která vláda chystá v souvislosti s děním v těžební společnosti OKD. Dnes ráno to potvrdilo širší předsednictvo vlády. Zadlužený podnik, který včetně dodavatelských firem zaměstnává téměř 13 tisíc lidí, včera sám na sebe podal návrh na insolvenci spojený s návrhem na restrukturalizaci společnosti. Kabinet nyní čeká na rozhodnutí soudu, to by mělo padnout nejpozději do konce příštího týdne.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Horníci v dolech OKD

Horníci v dolech OKD | Foto: OKD, a. s.

Dnešního jednání předsednictva vlády se kromě šéfů tří koaličních stran účastnili ještě ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD), ministryně práce Michaela Marksová (ČSSD) a ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO).

Dva z nich – Mládek a Marksová – chtějí ještě tento týden navštívit Moravskoslezský kraj.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jednání předsednictva vlády kvůli dění v OKD přiblížil redaktor Mikuláš Klang

„Jako klíčové vidím v tuto chvíli jednání s představiteli odborů, abychom měli zpětnou vazbu, jaká je situace mezi zaměstnanci OKD. Budeme samozřejmě jednat s volenými představiteli regionu, ať už jsou to starostové, primátoři, hejtman,“ uvedl Mládek.

Ministři budou jednat také s klastrem automobilového průmyslu. „Iniciativně přišel s nabídkou, že je schopen poskytnout tisíc pracovních míst,“ podotkl Mládek.

Podle ministryně Marksové by část lidí mohla najít práci například v automobilce v Kvasinách. Potenciálních zaměstnavatelů mezi průmyslníky je však mnohem více.

Přehrát

00:00 / 00:00

O potenciální práci pro lidi z OKD mluvil viceprezident SPD ČR R. Špicar. Jak se dění kolem OKD projevilo na burze, přiblížil analytik T. Tlach

„V tuto chvíli se jedná o zhruba 60 firem, které projevily konkrétní zájem o zaměstnání zaměstnanců z OKD,“ řekl v rozhovoru pro Český rozhlas viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Radek Špicar. Nejžádanější profese jsou podle něj CNC obráběči, svářeči nebo nástrojaři.

Členové vlády se dnes dohodli, že na zasedání kabinetu, které se uskuteční příští středu, by měl ministr Mládek předložit návrh sociálního programu pro propuštěné horníky.

Marksová by zase měla informovat vládu o opatřeních, která jsou připravená v oblasti aktivní politiky zaměstnanosti, a také o přípravě žádosti na čerpání peněz na rekvalifikace z evropského globalizačního fondu.

„Tu žádost schvaluje evropský parlament nicméně my už jsem vyslali do Evropy informaci, že s takovou žádostí přijdeme,“ uvedla ministryně.

Podle Špicara se jedná o dobrý plán. „To je něco, co jsme v minulosti příliš nevyužívali, byť už tady takové případy, kdy to bylo možné, byly. Byl bych velmi rád, aby k tomu tentokrát došlo,“ poznamenal.

„Ten fond je tady přesně pro takovéto situace a bylo by to, myslím, i dobrou odpovědí pro ty lidi, kteří si myslí, že je členství České republiky v Evropské unii věc zbytečná, která nám nepomáhá a spíše nám škodí. Tohle je myslím dobrý důkaz, že když je potřeba, tak nám Evropa může pomoci,“ dodal Špicar.

Úřad práce u šachty?

Kvůli situaci v OKD a očekávanému propouštění přijela do Ostravy jednat s hornickými odbory generální ředitelka Úřadu práce Kateřina Sadílková.

Jednání se týkalo například co nejrychlejšího otevření mobilních poradenských míst přímo na šachtách, tak aby ti, kteří přijdou o práci, v ideálním případě plynule přecházeli do jiných firem.

Kolik lidí z OKD nakonec o práci přijde, však zatím není jasné. Scénářů je podle Úřadu práce mnoho – od jednotlivců až po hromadné propouštění.

Jasněji bude až po verdiktu soudu o insolvenci, ustanovení insolvenčního správce a schůzi věřitelů.

„O možném úpadku obchodní společnosti OKD by mělo být spolu s rozhodnutím o ustanovení správce rozhodnuto nejpozději do konce příštího týdne. V tomto rozhodnutí by se rovněž nacházel termín přezkumného jednání a schůze věřitelů, na které by bylo rozhodnuto o způsobu řešení úpadku,“ uvedla mluvčí Krajského soudu Ostrava Lucie Olšarová.

Společnost OKD při podání insolvenčního návrhu uvedla, že dluží nejméně 17 miliard korun a má 650 věřitelů. Než se rozhodne co dál, měl by podnik fungovat v obvyklém provozu.

Firma včera v tiskové zprávě napsala, že cílem insolvenčního návrhu je zachování zaměstnanosti a vytvoření životaschopné, konkurenceschopné společnosti. To si s ohledem na zaměstnanost v regionu přeje i vláda.

„Pro nás je teď klíčové, aby se udržely OKD v provozu. Ten provoz může být jednodušší díky tomu, že pokud bude rozhodnuto o úpadku, tak se vlastně OKD zbavují těch starých závazků a nutnosti je splácet, což by mohlo umožnit lepší akumulaci prostředků určených na udržení provozu a výplaty pro horníky,“ řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme