Vláda chce přísněji regulovat hazard. Schválila například větší zdanění

Dlouho očekávaný návrh ministerstva financí na přísnější regulaci hazardu v České republice dnes schválila vláda. Gamblerství bude více zdaněno, měly by se rozšířit pravomoci obcí a zavést povinná zavírací doba heren. Normy ještě musí schválit Parlament a podepsat prezident Miloš Zeman.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výherní automaty maskují v brněnské herně maskují pod hlavičkou občanského sdružení

Výherní automaty maskují v brněnské herně maskují pod hlavičkou občanského sdružení | Foto: Tomáš Jelen | Zdroj: Český rozhlas

„Věřím, že silnější regulace hazardu bude mít v Poslanecké sněmovně podporu napříč politickým spektrem a tato důležitá opatření vejdou co nejdříve v platnost,“ uvedl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Jeden z trojice návrhů zákona například zavádí povinnou přestávku po dvou hodinách hry i povinnou zavírací dobu heren od třetí do desáté hodiny ranní. Snahu vlády omezit v Česku hazard oceňuje i náměstek primátora Brna Matěj Hollan z hnutí Žít Brno.

Přehrát

00:00 / 00:00

O trojici zákonů regulujících hazard mluvili náměstek ministra financí Ondřej Závodský a David Ondráčka z Transparency International

Podle něj by ale měla přijít další zpřísnění. „Ta přestávka má být po každé hodině, to je jedno opatření. Další, aby se snížily sázky na jednu hru, které jsou dneska 100 korun na jedno otočení, což nám připadá málo,“ přiblížil.

Ministerstvo financí si od nových předpisů slibuje omezení hazardu jako celku i větší přínos pro státní pokladnu. Některá občanská sdružení, jako například Transparency International, ale postup Sobotkova kabinetu kritizují. Podle nich změna spíše nahrává hazardní lobby. Ministerstvo financí výhrady odmítá.

V plánu je i zavedení registru hráčů. Systém by tak stanovil, kdo vůbec hrát nemůže. „Mladiství, lidé, kteří pobírají dávky v hmotné nouzi, nezaměstnaní, lidé v insolvenci. Musíme počkat, než bude ten zákon v prvním čtení, a potom můžeme připravovat nějaký ten systém centrálního registru,“ uvedl ministr financí Andrej Babiš z hnutí ANO.

Nová pravidla mají platit od roku 2017

Zuzana prohrála během šesti let na tři čtvrtě milionu korun. Spadla do toho prý kvůli kamarádce, která pracovala v baru s automaty. „Vždycky když byla v práci, tak jsem tam u ní seděla, protože jsem nechodila do práce, měla jsem invalidní důchod,“ svěřila se před časem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vláda projedná nová opatření proti hazardu. V čem spočívají, zjišťovala Lenka Jansová

Podobných případů by mělo v Česku ubývat. Ministerstvo financí plánuje, že zdaní kurzové sázení 25 procenty, hazard v kasinech 30 a hrací automaty 35 procenty. Zároveň chce zdvojnásobit poplatek za umístění hracích automatů.

Podle náměstka ministra financí Ondřeje Závodského za KDU-ČSL bude zákon regulovat také hazard na internetu.

„Tento segment trhu v současné době normálně funguje, akorát že český stát se státní pokladnou a naše ministerstvo z toho absolutně nic nemá,“ upozorňuje Závodský.

Návrh zákona například omezuje počet automatů na určitém území, zakazuje automaty v restauracích a barech a některým lidem neumožňuje na nich hrát. Hlídat to má speciální monitorovací systém. Online bude vidět, kolik peněz se na kterém přístroji prohrálo. To se bude sledovat i podle hráčů, takže konkrétnímu člověku nebude po překročení stanoveného limitu umožněno další hraní. Jak přesně má systém fungovat, ministerstvo zatím neuvedlo.

Podle šéfa Asociace provozovatelů kurzových sázek Marka Hermana by ale třeba daň u sportovních sázek měla být nižší.

„Když čekáte jako sportovní bookmaker finále mistrovství světa, tak dáte nějaký kurz a hrajete proti sportovním fanouškům. Nevíte, jak to dopadne. Někdy můžete vyhrát a někdy můžete i prohrát. Naše výhernost se pohybuje kolem 14 procent, na internetu dokonce deset,“ poukazuje Herman.

Novinka by měla platit až od roku 2017. Koalice se proto dohodla, že bude ve sněmovně dál podporovat novelu Jana Volného z hnutí ANO. Ten chce podobně jako ministerstvo financí zvýšit daně z hazardu.

Vláda zároveň jednala o novele loterijního zákona, kterou předložil místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek. Přijala k ní neutrální stanovisko.

ČTK, ČRo, Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme