Vláda dala Portu Bohemicu na seznam chráněných území, Louky u Přelouče ne

Vláda doplnila mezi evropsky chráněná území kaňonovité labské údolí. Částečně tak vyhověla Evropské komisi, která požadovala zařadit na seznam také takzvané Louky u Přelouče. Tuto lokalitu ale kabinet mezi chráněná území nepřidal.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Děčín, Labe

Děčín, Labe | Foto: Michaela Vydrová

„Zařazená lokalita je Porta Bohemica, to je plavební stupeň nebo lidově řečeno jez u Děčína, druhá lokalita, která se týká přeloučské lokality, zařazena v této chvíli nebyla,“ oznámil ministr životního prostředí Richard Brabec z hnutí ANO.

U Přelouče by mělo vzniknout umělé koryto, aby zlepšilo splavnost řeky velkými loděmi. Podle ekologů, ale Evropská komise bude po Česku chtít do chráněných lokalit zařadit i tuto přeloučskou lokalitu, a to kvůli vzácným motýlům.

Evropsky významné lokality - jsou místa v celé Evropě, která tvoří síť chráněných území, kde žijí ohrožené druhy živočichů nebo rostlin. V Česku mezi takové lokality patří například Obora Hvězda v Praze, horní tok Tiché Orlice nebo Svatý kopeček u Mikulova

„Labe od Střekova až po státní hranici představuje jedinečný přírodní fenomén,“ řekla nedávno ČRo vedoucí programu ochrany přírody organizace Arnika, Jana Vitnerová.

„Je to největší český vodní tok a je to řeka, která volně proudí. Není zastavěna jezy a obdobnou řeku v Česku nemáme,“ zdůraznila Vitnerová s tím, že v ní i v jejím okolí žijí vzácní živočichové.

Vláda rozhodnutí o rozšíření seznamu kvůli dopravním projektům několikrát odložila, teď bude čekat na vyjádření Bruselu.

Pokud se lokality na seznam nedostanou vůbec, může vnitrozemská vodní doprava přijít až o sedm miliard korun z evropských dotací. Brusel také už rozhodl o zahájení řízení s ČR pro porušení evropského práva kvůli vynechání chráněných lokalit na Labi.

Slepé rameno na Slavíkových ostrovech | Foto: Martin Kohoutek

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme