Vláda dodatečně schválila Zemanovu cestu na Rhodos. Stát prezidentovi proplatí 300 tisíc korun

Vláda v pondělí schválila zprávu o cestě prezidenta Miloše Zemana na konferenci na řeckém ostrově Rhodos. Hrad vyčíslil náklady cesty na 300 tisíc korun. Zeman se kvůli konferenci nezúčastnil pohřbu bývalého izraelského prezidenta Šimona Peres. Fórum Dialog civilizací pořádá ruský podnikatel Vladimir Jakunin, který je spolupracovníkem prezidenta Vladimira Putina. Na schválení zprávy se před týdnem nenašel dostatek hlasů, vláda ji v pondělí podpořila i přes nesouhlas některých ministrů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Miloš Zeman

Prezident Miloš Zeman | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Cestu prezidenta Miloše Zemana na konferenci Dialog civilizací schválila vláda devíti hlasy. Někteří ministři ale podle vicepremiéra a předsedy KDU-ČSL Pavla Bělobrádka navrhovali, aby ji vláda symbolicky odmítla jako kontroverzní proplatit.

Proti zprávě o cestě na Rhodos se podle serveru Aktuálně.cz postavili ministři ze všech tří koaličních stran. Nesouhlasili s ní například ministr spravedlnosti Robert Pelikán z hnutí ANO nebo ministr kultury Daniel Herman z KDU-ČSL.

Zeman: Islámský stát je anticivilizace a sociální rakovina. Nelze s nimi vést dialog

Číst článek

„Cesta byla schválena. Já jsem si nicméně podržel své negativní stanovisko," řekl pro server Aktuálně.cz Herman. „Mé hlasování je výrazem k zahraničněpolitickým prioritám," dodal ministr kultury.

Proti zprávě hlasoval také ministr pro lidská práva Jiří Dientsbier z ČSSD. Účast na konferenci podle něj symbolicky zpochybňovala postoj České republiky a Evropské unie vůči ruské imperiální a agresivní politice.

„Považuji za velmi sporné, aby vláda schválila cestu prezidenta na konferenci organizovanou člověkem, který je zařazen na sankčním seznamu kvůli ruské agresi vůči Ukrajině a okupaci Krymu," dodal pro Aktuálně.cz Dientsbier.

Ovčáček: Zvítězil zdravý rozum

Zprávu o cestě prezidenta na konferenci na řeckém ostrově Rhodos naopak podpořil Pavel Bělobrádek. „Já jsem hlasoval pro schválení, tak jako tak cestu zaplatí státní rozpočet," uvedl vicepremiér.

Výdaje by se podle něj stejně zaplatily z jiné rozpočtové kapitoly. O vhodnosti cesty se mělo diskutovat už předem na úrovni premiéra či ministra zahraničí, dodal Bělobrádek.

Podle mluvčího Hradu Jiřího Ovčáčka zvítězil zdravý rozum. „Pokud vláda zprávu schválila, zvítězil zdravý rozum nad ideologickými floskulemi," komentoval rozhodnutí ministrů Ovčáček.

Jakuninovo fórum

Český prezident se letos konference zúčastnil poněkolikáté. Předloni za to sklidil kritiku opozice. Ve svém projevu hovořil hlavně na téma takzvaného Islámského státu, který přirovnal k rakovině.

Jakuninovo fórum? 'Jde hlavně o prosazování ruských zájmů a utužování Zemanových konexí'

Číst článek

Kvůli konferenci se Zeman nezúčastnil v Izraeli pohřbu bývalého prezidenta a premiéra Šimona Perese, na nějž se sjelo mnoho světových státníků. Zastoupili ho premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka s ministrem zahraničí Lubomírem Zaorálkem z ČSSD.

Zakladatel a pořadatel rhodoského diskusního fóra, podnikatel Vladimir Jakunin, je blízký spolupracovník ruského prezidenta Vladimira Putina. Po ruské anexi Krymu byl zařazen na sankční seznam Spojených států.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme