Vláda možná po měsících diskusí rozhodne o prolomení limitů na dole Bílina

Ministři by mohli na výjezdním zasedání v Ústí nad Labem rozhodnout o prolomení limitů pro těžbu hnědého uhlí v dole Bílina v severních Čechách. Nově získané uhlí by mělo být využito hlavně v teplárenství.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Důl Bílina

Důl Bílina | Foto: Gabriela Hauptvogelová

Premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD je pro prolomení limitů na dole Bílina už delší dobu. Podle něj by žádné obce nezasáhlo.

„Nic tam nestojí v cestě tomu, aby se pokračovalo v těžbě uhlí. Uhlí z dolu Bílina bude v příštích letech potřeba. Nikdo to nezpochybňuje z hlediska odborné veřejnosti.“

„Ukazuje se, že pokud vláda rozhodne o prolomení limitů v dole Bílina, do roku 2024 bude schopen důl Bílina přijmout zhruba tisíc nových zaměstnanců,“ dodává premiér.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vláda by mohla po měsících diskuzí rozhodnout o prolomení limitů na dole Bílina

Uhlí tam dnes těží Severočeské doly, které vlastní energetická společnost ČEZ.

KDU-ČSL chce prosadit, aby se uhlí z Bíliny využívalo jen v teplárnách.

„Jelikož je uhlí národní bohatství, národní nás všech, nikoliv nějaké privátní firmy, ať už má jakoukoliv vlastnickou strukturu, tak aby bylo jasně deklarováno, že toto uhlí bude prioritně využito právě na teplárenské provozy. To chceme zakomponovat do vládního usnesení,“ vysvětluje místopředseda strany Marian Jurečka.

I ministr životního prostředí Richard Brabec z hnutí ANO potvrdil, že na prolomení limitů na Bílině by se vláda mohla domluvit. „Česká republika by se bez uhlí z Bíliny mohla dostat – řekněme po roce 2025 – do určitého rizika, které nelze úplně vyloučit. Takže znamená to rezervu, především pro teplárenství,“ upozorňuje.

U lomu ČSA, kde uhlí těží společnost Severní energetická, je ale podle premiéra Sobotky situace stále nejasná. Proti prolomení limitů tam dlouhodobě protestují nejen ekologové, ale i řada obyvatel Horního Jiřetína a dalších obcí, kteří by museli opustit své domy.

Během jednání vlády v Ústí nad Labem se chystají stovky horníků demonstrovat za pokračování těžby. Strana zelených chce naopak předat výzvu lékařů za zachování limitů kvůli zdraví lidí v severních Čechách.

Vědci i lékaři jsou proti

Skupina vědců, lékařů a aktivistů v otevřeném dopise apeluje na premiéra Sobotku, aby vláda limity zachovala. Signatáři výzvy se obávají, že rozšíření těžby poškodí životní prostřední a zdraví obyvatel.

„Pokud se velkolom Bílina začne přibližovat na tak malé vzdálenosti k okolním obcím, tak nebudou moci být dodrženy zákonné limity pro prach a hluk,“ upozorňuje programový ředitel Hnutí Duha Jiří Koželouh. Lom by se podle něj přiblížil až na 170 metrů k obci Braňany.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na dole Bílina nedojde k zásahům do lidského osídlení, uvedl premiér Sobotka v Ranním interview Radiožurnálu

„Minimálně by se vláda měla zamyslet nad tím, že jednoznačně řekne, že se lom nepřiblíží blíž než na půl kilometru k obcím. Takhle je to konstruováno v současných limitech z roku 1991,“ dodává.

Odborníci upozorňují i na negativní sociální dopady. „Kvůli změnám, které tam probíhají, se část obyvatel odtamtud vystěhovává a to také ovlivňuje kvalitu populace, která tam je,“ říká předseda komise pro životní prostředí Akademie věd Radim Šrám.

Na výzvu skupiny vědců, lékařů a aktivistů reagoval v Ranním interview Radiožurnálu předseda vlády Bohumil Sobotka. „Já bych reagoval tak, že vláda se rozhodla prolomit a posunout limity na dole Bílina, nikoli na dole ČSA, čili zohlednila řadu připomínek, které se objevily v procesu aktuálního posuzování situace."

„A posun limitů na dole Bílina je něco, co vyžaduje energetická koncepce a co také vyžadují potřeby tepláren, domácností a průmyslu. A znovu zdůrazňuji, na dole Bílina nedojde k nějakým zásahům do lidského osídlení,“ uvedl premiér Sobotka v Ranním interview Radiožurnálu.

Horní Jiřetín | Foto: Khalil Baalbaki Tomáš Adamec Filip Jandourek Michal Jindra

Lenka Jansová, Petra Hosenseidlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme