Vláda na odměnách nešetřila. Za pololetí rozdala o 55 milionů víc než loni

Skoro 220 milionů korun rozdělila vládní koalice na odměnách mezi své úředníky. Na bonusech za první pololetí tak Sobotkův kabinet rozdal výrazně víc než loni za stejné období. Tehdy se konečný účet zastavil na 164 milionech korun. Letos přidávalo na prémiích větší částku hned devět ministerstev. Výši odměn ministři obhajují tím, že v komerční sféře by si jejich podřízení vydělali ještě mnohem víc.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Odměny ve vládě

Odměny ve vládě | Foto: Český rozhlas

Jednu z nejštědřejších odměn dostal náměstek na ministerstvu zemědělství, a to ve výši 312 tisíc korun. Podle ministra zemědělství Mariana Jurečky z KDU-ČSL je odměna spravedlivá.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vláda za prvních šest měsíců rozdala na odměnách 220 milionů korun. Přesná čísla zjišťovala Eliška Malínská

„Jestliže tady mám lidi, kteří svojí činnosti například dokážou uspořit přes 200 milionů korun za rok při tom, že služba, kterou nakupujeme, je stále stejná, tak v privátní sféře by tento člověk dostal řádově daleko vyšší odměny, než jsem udělil já,“ říká Jurečka.

Celkem ministr Jurečka rozdal svým lidem přes 26 milionů korun. Více na odměnách pak utrácelo ministerstvo financí - jeho lidé dostali přes 30 milionů korun. To je o necelých deset milionů víc než loni.

Polepšili si také výrazně na vnitru, ministr jim k výplatám přidal o 17 milionů korun navíc. Dohromady si tak úředníci přišli za první letošní pololetí na 41 milionů korun.

Odměny ve vládě | Foto: Český rozhlas

Skoro dvojnásobek oproti loňsku přidalo k výplatám také ministerstvo průmyslu a obchodu. Důvod vysvětlil šéf resortu Jan Mládek z ČSSD.

„Můj resort, a to si můžete ověřit, se propracoval na resort, který nejlépe čerpá evropské fondy, a já jsem musel ty lidi namotivovat, aby tomu tak bylo. To není jednoduché a já myslím, že je to investice, která se vyplatí,“ uvedl.

Šetřilo se na ministerstvu školství i na Úřadu vlády

Jinde se ale šetřilo. Třeba ministerstvo školství nedalo zaměstnancům nic. Výjimkou byly peníze pro devět lidí, kteří oslavili životní výročí. Méně peněz pak vyplatila také ministerstva obrany a práce a sociálních věcí.

Šetřil i Úřad vlády. Prémie byly letos nižší o sedm milionů korun, jak řekl premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

„My jsme nastavili pravidla, která platí teď už od 1. července. Není možné, aby odměny překračovaly 25 procent základu. Čili na rozdíl od minulých vlád jsme nastavili jasná pravidla, je jasný strop na odměny a Úřad vlády se tímto stropem řídil už v první polovině letošního roku,“ připomněl premiér.

Eliška Malínská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme