Vláda odmítla návrh ČSSD na kvóty pro ženy na kandidátkách

Politické strany nebudou muset ve volbách vyčleňovat 40 procent míst na kandidátkách pro ženy. Vláda návrh zamítla, proti byli ministři hnutí ANO i KDU-ČSL. S rozhodnutím kabinetu nesouhlasí jeden z předkladatelů plánu na zavedení kvót, ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier z ČSSD. Připomněl, že se 40procentním zastoupením žen a mužů v rozhodovacích pozicích počítá i vládní strategie pro rovnost žen a mužů do roku 2020.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vláda je proti zrušení imunity zákonodárců, jak navrhla TOP 09. Na TK o tom informoval ministr pro legislativu Jiří Dienstbier z ČSSD

Vláda je proti zrušení imunity zákonodárců, jak navrhla TOP 09. Na TK o tom informoval ministr pro legislativu Jiří Dienstbier z ČSSD | Foto: vlada.cz

„Pokud někteří na vládě tvrdili, že jsou různé cesty, jak k tomuto dospět, tak já bych rád tu jinou cestu slyšel. Protože nikdo žádnou jinou cestu nenavrhl," řekl Dienstbier.

"A pokud bychom to nechali takzvaně přirozenému vývoji, tak vycházíme-li ze statistických dat – jak se vyvíjí zastoupení žen například v poslanecké sněmovně – tak by to bylo nikoli do roku 2020, ale na několik set let, pokud bychom vůbec k vyrovnanějšímu zastoupení dospěli,“ dodal.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vláda odmítla návrh na povinné 40procentní zastoupení žen na kandidátkách. O návrhu mluví místopředsedkyně KDU-ČSL Zuzana Roithová

Podle vicepremiéra Pavla Bělobrádka z KDU-ČSL kvóty nic nevyřeší. Ženy podle něj do politiky patří a mělo by jich tam být víc, ale není možné je k tomu nutit:

„Přece je nebudeme nutit. My máme ve straně většinu žen a já si neumím technicky představit, jak je budu nutit, abychom je někam dali. O ony potom, když se nechají zvolit, a nebudou to chtít dělat, tak budou odstupovat? To jsou praktické věci. My ženám kandidátky otvíráme. Chceme je dát nahoru, ale také musejí chtít. Také se může stát, že ne všechny, které chtějí, na to mají. A dát je tam jen kvůli tomu, že to jsou ženy, je pro ně ponižující.“

Cílem novely bylo podle předkladatelů větší zapojení žen do veřejného a politického života. Při posledních sněmovních i krajských volbách ženy tvořily čtvrtinu kandidátů, ve sněmovně i krajských zastupitelstvech měly zhruba pětinové zastoupení.

Předloha proto stanovila, že muži a ženy by museli být zastoupení rovnoměrně na prvních dvou místech každé kandidátky. Pokud bude kandidátů nominováno více, "je každé pohlaví zastoupeno alespoň 40 procenty", uváděla dále.

Na kandidátních listinách by strany nebo hnutí musely podle návrhu nově uvádět také pohlaví svých adeptů na poslance či krajské zastupitele.

Novela počítala také se sankcemi za nedodržení minimálního zastoupení mužů a žen, ovšem jen pro strany, které by se do sněmovny nebo krajského zastupitelstva dostaly.

Jana Čermáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme