Vláda pošle vojáky do Maďarska k ochraně hranic. Dál odmítá kvóty

Vláda schválila vyslání asi 25 vojáků a ženijní techniky na pomoc Maďarsku při hlídání schengenské hranice. V zemi budou dva měsíce, řekl ministr obrany Martin Stropnický z hnutí ANO. Ministři odsouhlasili i mandát pro čtvrteční jednání evropských ministrů vnitra o řešení migrační krize v Lucemburku. Ministr vnitra Milan Chovanec z ČSSD uvedl, že bude dál odmítat vznik trvalého přerozdělovacího mechanismu v EU pro uprchlíky.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Migranti opouští srbsko-maďarskou hranici

Migranti opouští srbsko-maďarskou hranici | Foto: Petr Vavrouška | Zdroj: Český rozhlas

Čeští vojáci by měli podle Stropnického v Maďarsku působit v rozmezí od 13. října do 15. prosince. Neznamená to ale, že tam budou po celou dobu.

„Naši vojáci v rámci cvičení, které jsme zařadili mimo program plánovaných cvičení, a bilaterární dohody mezi Českou republikou a Maďarskem, budou vysláni na vnější schengenskou hranici. Je to po dohodě s našimi maďarskými partnery a na základě jejich požadavku,“ vysvětluje Stropnický.

Přehrát

00:00 / 00:00

O pomoci české armády při ochraně schengenských hranic v Maďarsku mluvil Martin Stropnický, ministr obrany z hnutí Ano

Do země armáda vyšle podle ministerstva obrany pět těžkých nákladních automobilů pro přepravu materiálu s posádkou, vrtací soupravu s obsluhou pro stavbu sloupů hraničního plotu a deset polních kuchyní, každá z nich může připravit jídlo pro 60 lidí. Vojenští kuchaři do Maďarska nepojedou. Náklady zaplatí ministerstvo obrany.

„V té první fázi pomůžeme maďarské armádě z našich zdrojů, především ženijní technikou a omezeným počtem vojáků, kterých bude asi 25,“ říká ministr obrany.

Kritika Maďarska za ochranu hranic v posledních týdnech podle Stropnického výrazně slábne a to, co se ze začátku jevilo jako naprosto nepřípustné, je nyní předmětem diskuze evropských politiků.

„Samozřejmě, že v té situaci docházelo i k některým pochybením, ale na tu situaci není nikdo úplně natrénován,“ uvádí Stropnický.

Česko chce Maďarsku pomoct i dalšími desítkami vojáků a policistů, a technikou. O podrobnostech hodlá Chovanec jednat s kolegy z visegrádské skupiny.

Podle mandátu, který Chovancovi schválila vláda, by ministr také měl na čtvrtečním jednání hájit vznik společného evropského seznamu bezpečných zemí a reformu vízové politiky.

Chovanec zdůraznil, že před čtvrtečním jednáním se česká pozice nemění. „Říkáme stále to samé již několik měsíců,“ komentoval obsah mandátu Chovanec.

Vláda dál odmítá kvóty

Česká vláda podle něj znovu odmítne vznik stálého mechanismu pro rozdělování imigrantů a podpoří opatření na ostrahu hranic a registračních středisek.

Podle premiéra Bohuslava Sobotky z ČSSD není důvod, aby Evropská komise "zbrkle" relokační mechanismus prosazovala ve chvíli, kdy ještě nebylo možné posoudit dopad předchozích rozhodnutí o povinných kvótách.

Chovanec doplnil, že proti trvalému mechanismu se staví více zemí, než tomu bylo u jednorázového rozdělení uprchlíků podle kvót, o němž unijní ministři vnitra rozhodli před dvěma týdny.

„V minulosti k povinným kvótám měla výhradu celá řada zemí včetně větších zemí, jako je Španělsko,“ poznamenal. Proti by prý měly být i pobaltské země.

Jednání států Visegrádu

Ministr vnitra počítá i s jednotným negativním postojem V4. „I když, uvidíme, co udělá Polsko,“ připomněl, že při posledním hlasování o kvótách Polsko dohodu V4 nedodrželo.

Zástupci států Visegrádu se sejdou ještě před začátkem jednání unijních ministrů. Kromě ladění společné pozice se bude hovořit také o pomoci Maďarsku s ochranou vnější hranice schengenského prostoru.

Podle Sobotky by z jednání měly vzejít podrobnosti, podle kterých ministerstva vnitra a obrany připraví materiál s další pomocí Maďarsku.

„Jsme připraveni vyslat naše lidi do Maďarska, Maďaři o to žádají, budeme se bavit o tom, jaký rozsah to bude mít,“ uvedl Chovanec. Česko by podle něj mohlo vyslat na hranice více než stovku policistů a vojáků společně s technikou, například prostředky pro noční vidění.

Schengen | Foto: Český rozhlas

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme