Vláda představila Iniciativu 202020, má posunout ČR v rozvoji eGovernmentu mezi prvních 20 zemí v Evropě

Víc než třicet nových elektronických služeb plánuje stát zavést do roku 2020. Jejich smyslem bude zkvalitnit komunikaci občanů a firem s úřady. Zástupci vlády, opozice a krajů kvůli tomu založili iniciativu 202020. Jejím cílem je během následujících čtyř let dostat Česko mezi prvních 20 států v Evropě v rozvoji eGovernmentu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

isková konference u příležitosti zahájení projektu Iniciativa 202020 s cílem rozvoje e-governmentu,

isková konference u příležitosti zahájení projektu Iniciativa 202020 s cílem rozvoje e-governmentu, | Foto: Vláda České republiky

Lidem i a firmám by v budoucnu mohly usnadnit život například elektronické občanky. Člověk by díky nim už nemusel jít na úřad, ale pohodlně z domova by dost poslal přes internet. Zároveň by takový doklad umožnoval i elektronický podpis. Nejdřív kvůli tomu bude ale potřeba změnit zákony, novinka by tak mohla začít fungovat až v roce 2018.

Premiér Bohuslav Sobotka dnes přiznal, že Česká republika v elektronických službách zaostává. V současnosti je podle OSN Česko celosvětově na 54 příčce. Vláda společně s opozicí a kraji kvůli tomu vytvořila iniciativu 202020. Jejím cílem je do konce roku 2020 posunout Českou republiku v rozvoji e-Governmentu v Evropě mezi prvních 20 států.

„Díky této iniciativě by se lidé měli dozvědět, co vše již mohou v oblasti elektronických nástrojů státní správy využít, jaké nové nástroje se aktuálně připravují,“ vysvětlil smysl iniciativy premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD.

Projekt si pochvaluje i předseda opozičního poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura. „My jsme se k tomu přihlásili, protože podle našeho názoru to není věc střetu pravice a levice, ale jde o to nabídnout občanům a firmám příznivější komunikaci. Těm, kteří chtějí a kteří mohou. Nikdy nesmíme zapomenut na to, že bude část občanů, která nebude využívat elektronickou komunikaci. Ale úplně nejlepší, co můžeme udělat, je snižovat počet papírů, povolení, registrací a podobně,“ poznamenal.

Možná rizika

Někteří odborníci ale upozorňují, že elektronické systémy sebou nesou i možná rizika ve formě úniků a zneužití osobních dat. Například Helena Svatošová z neziskové organizace Luridikum Remedium říká, že se o nich dostatečně nemluví.

„Někdy mi přijde, že tady je elektronizace a digitalizace je pro tu věc samotnou a nějak se ztrácí ten účel. Prostě našim cílem není to, jak daleko jsme v nějakém žebříčku, ale jak moc to občanům pomůže a zároveň je to neohrozí,“ upozorňuje.

Někteří odborníci mají navíc pochybnosti o tom, že by se Česko mohlo během několika let v rámci žebříčků nejvyspělejších zemí posunout o několik desítek příček. Od roku 2008 se totiž naopak o zhruba 20 pozic propadlo.

Iniciativa 202020 má své webové stránky. Ty spravuje ICT Unie, která je jedním ze zakládajících členů Iniciativy.

„Na webových stránkách bude možné nalézt jakýsi rozcestník existujících online služeb, které už v tuto chvíli občané mohou využívat. Budou tam publikovány také služby, které se plánují a dokonce tam lidé i firmy můžou psát své připomínky, které konkrétní služby by stát do budoucna mohl digitalizovat,“ říká prezident ICT Unie Zdeněk Zajíček.

V tuzemsku v současnosti funguje v rámci e-Governmentu 735 online služeb.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme