Vláda projedná vznik drážního regulátora i nový způsob financování sportu

O tom, který dopravce a kdy bude jezdit po železnici, by měl nově rozhodovat nezávislý regulační úřad. Vláda dnes projedná jeho vznik. Ministři také projednají návrh zákona o podpoře sportu, který připravilo ministerstvo školství. Dotace na sport by v budoucnu neměly dostávat jen sportovní svazy, ale také přímo jednoty a kluby.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úřad vlády České republiky

Úřad vlády České republiky | Foto: Tomáš Adamec

V současné době rozhoduje o přidělování volné železniční kapacity státní Správa železniční dopravní cesty a případné spory, například mezi státním a soukromým dopravcem, řeší Drážní úřad.

Ten je podřízený ministerstvu dopravy, které zároveň vykonává akcionářská práva k Českým drahám. Podle evropských pravidel by to mohlo soukromé dopravce diskriminovat.

Nově tedy má mít rozdělení kapacity železnic i řešení sporů na starosti nezávislý regulační orgán. Ten by se měl postarat také o ochranu spojů, které objedná a platí stát.

Dotace přímo sportovním klubům

Vláda dnes projedná i nový způsob financování sportu. Změnu plánuje ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD). Sportovní svazy by měly nově dostat peníze jen na reprezentanty, zbytek půjde přímo jednotám a klubům. Návrh počítá s tím, že kluby budou o peníze přímo žádat.

Asociace tělovýchovných a sportovních klubů novinku vítá. Upozorňuje ale, že například některé malé venkovské kluby nebudou na vyplňování žádostí o dotace jak zkušenosti, tak lidi.

Ministerstvo školství si od změny financování sportu slibuje například průhlednější a efektivnější financování velkých sportovních akcí.

Ministři se dnes také seznámí se Zprávou o stavu lidských práv v České republice v roce 2014, diskutovat budou také o budoucnosti závodů motocyklové Grand Prix v Brně.

Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme