Vláda rozhodla. Těžební limity v lomu Bílina budou prolomeny, u lomu ČSA dál platí

Limity na těžbu hnědého uhlí v severních Čechách částečně padnou. Vláda schválila jejich prolomení na povrchovém dole Bílina. U lomu ČSA limity dál platí. Kabinet o tom rozhodl na svém zasedání v Ústí nad Labem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jednání vlády o těžebních limitech v Ústí nad Labem

Jednání vlády o těžebních limitech v Ústí nad Labem | Foto: Lucie Valášková

Vláda odsouhlasila variantu, kterou navrhoval ministr životního prostředí Richard Brabec z hnutí ANO. Prolomení na lomu Bílina tak platí s podmínkou, že těžba se musí zastavit 500 metrů od rodinných domů.

Vláda samozřejmě jednala i o velkolomu ČSA a rozhodla, že tam zůstávají limity v platnosti a těžbu hnědého uhlí neprodloužila.

„Výhoda je v tom, že toto je vydiskutovaný kompromis na základě mnoha debat ve vládě, na tripartitě, na základě několika studií,“ řekl Českému rozhlasu o rozhodnutí vlády Jan Mládek, ministr průmyslu a obchodu (ČSSD).

Přehrát

00:00 / 00:00

Limity na lomu Bílina se prolomí. O rozhodnutí vlády informuje Lucie Valášková

„Potřebujeme uhlí na Bílině kvůli dvěma věcem. Kvůli teplárnám a kvůli minimálnímu udržení zaměstnanosti.“

Jako dobrou i špatnou zprávu vnímá verdikt kabinetu radní města Litvínov Vlastimil Doležal (STAN a nezávislí). „Špatná je v tom, že se posouvají limity na Bílině jako takové směrem k obcím.“

„Tou dobrou zprávou je, pokud to tak skutečně je, že limity na ČSA vláda potvrdila a měla by udělat ještě definitivní krok, že uhlí za limity převede do nebilančních zásob, protože to by konečně znamenalo vyjasnění všech nejistot, které v regionu existují,“ zdůraznil Doležal.

Mládek k nebilančním zásobám připomněl, že po dnešním usnesení má každoročně vláda vyhodnocovat energetickou koncepci. „A to znamená, že se vlastně každoročně má vyhodnocovat, jestli přece jenom nebudeme to uhlí potřebovat.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O prolomení limitů na Bílině diskutovali ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) a radní Litvínova Vlastimil Doležal (STAN a nezávislí)

Důl Bílina provozují Severočeské doly z polostátní společnosti ČEZ. Za limity jsou odhadované zásoby asi 100 milionů tun uhlí.

U Krajského úřadu v Ústí nad Labem provázely výjezdní zasedání ministrů bouřlivé demonstrace. A to jak horníků volajících po prolomení, kterých bylo asi 400, tak odpůrců těžby, kterých bylo asi 150.

Rypadla se přiblíží k Mariánským Radčicím

Limity chránily obce čtyřiadvacet let. Kvůli pokračování těžby na lomu Bílina se na hraně dolu ocitnou například Mariánské Radčice na Mostecku. Názory obyvatel na to, jak to zasáhne do jejich životů, se různí.

„Opravdu prašnost se za půl roku o 100 procent zhoršila,“ lituje Zuzana Strouhalová, která by se nejraději odstěhovala. Naopak její sousedce Jitce Sedláčkové, která se z okna bude dívat přímo na několik set metrů vzdálená rypadla, prolomení nevadí. „Budu to mít za oknem, a jestli to stovku metrů, nebo kolik, posunou, to je úplně jedno.“

Podle obyvatel bude také záležet na podmínkách, které město s těžaři vyjedná.

Na dole ČSA, kde by další těžba ohrožovala Horní Jiřetín, limity budou dál platit a počítá se s útlumem těžby. „To, že limity na velkolomu ČSA zůstaly zachovány, je samozřejmě skvělé,“ raduje se starosta Horního Jiřetína Vladimír Buřt ze Strany zelených."

„Nicméně to, že by se k tomu vláda mohla v budoucnosti vracet, třeba i opakovaně, to samozřejmě vůbec dobrá zpráva není. Protože na klidu to příliš nepřidá. V Horním Jiřetíně, ani v širokém okolí.“

Vládu přivítali v Ústí skandováním příznivci i odpůrci prolomení limitů

Číst článek

Limity na lomu Bílina se prolomí, u ČSA dál platí, rozhodla vláda | Foto: ČTK

Využitelné zásoby hnědého uhlí v Česku | Foto: ČTK

Jan Bachorík, mkp, Lucie Valášková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme