Vláda schválila integrační plán. Uprchlíci se budou učit jazyk a seznamovat s Českem

Vláda podpořila nový integrační plán, který počítá s pomocí válečným uprchlíkům. Program zahrnuje výuku češtiny, seznamování s kulturou a demokracií i pomoc s hledáním práce a bydlení. Podle ministerstva vnitra by měl příští rok stát 200 milionů korun. Přibližně 127 milionů poskytne Evropská unie.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vlna uprchlíků se blíží k hraničnímu přechodu Hegyeshalom

Vlna uprchlíků se blíží k hraničnímu přechodu Hegyeshalom | Foto: Honza Ptáček | Zdroj: Český rozhlas

„Program by měl lidem usnadnit osvojení si češtiny, usnadnit vstup na náš trh práce, pomoci v oblasti bydlení, vzdělávání dětí, rekvalifikace a získání informací o kulturním a politickém prostředí v České republice,“ upřesnil premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD.

Stát bude podle něj v rámci nového integračního plánu spolupracovat s obcemi i neziskovými organizacemi.

„Program by měl začít fungovat v roce 2016. Primárně by měl být zaměřen na dobrou integraci lidí, kteří do České republiky přijdou v rámci individuálních žádostí o azyl nebo v rámci programu přesídlování tak, jak jsme na něm zatím dohodnuti v rámci Evropské unie,“ upřesnil Sobotka.

Integraci má zajišťovat Charita ČR

Integrace má mít podle ministerstva vnitra dvě fáze. První je pobyt v integračních azylových střediscích po dobu většinou 12, maximálně 18 měsíců s intenzivní výukou českého jazyka a s přípravou na budoucí život v Česku.

Druhou fází je samotná integrace v obcích zajišťovaná generálním poskytovatelem integračních služeb s využitím nabídek zaměstnání a bydlení od zaměstnavatelů, obcí, církví, občanů, nestátních neziskových organizací a dalších subjektů.

Materiál navrhuje, aby se pro rok 2016 stala generálním poskytovatelem integračních služeb Charita ČR. Smlouva s ní by i z časových důvodů měla být uzavřena bez výběrového řízení. Od začátku roku 2017 už by měl ale službu zajišťovat vítěz řádného výběrového řízení.

ČTK, Lenka Jansová, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme