Vláda schválila mandát Chovancovi, aby odmítl kvóty na uprchlíky

Vláda dnes schválila mandát pro ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) na nadcházející jednání unijních ministrů vnitra o migrační krizi. Znovu v něm odmítá povinné kvóty pro přerozdělování uprchlíků, které opět navrhuje Evropská komise.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Milan Chovanec

Milan Chovanec | Foto: Filip Jandourek

Návrh na povinné přerozdělení dalších 120 tisíc uprchlíků mezi členské země Evropské unie dnes v Evropském parlamentu oficiálně představil předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. Má jít o osoby, které se nyní nacházejí v Řecku, Itálii a Maďarsku. Česko by podle návrhu mělo přijmout dalších asi 3000 uprchlíků.

Česká republika i další země visegrádské skupiny (V4) ale kvóty odmítají. Odvádějí prý pozornost od skutečného řešení krize, kterým je lepší ochrana schengenských hranic a zlepšení situace v Sýrii a Libyi, odkud jde do EU velké množství uprchlíků.

Právě ukončení válečných konfliktů v těchto zemích by podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) mělo být absolutní prioritou zahraniční politiky EU.

Šéf Evropské komise Juncker dnes také oznámil také, že EK do konce roku navrhne přeměnu agentury Frontex ve skutečnou evropskou službu ochrany pozemní i námořní hranice. Ohlásil rovněž společný evropský seznam bezpečných zemí, který státům osmadvacítky umožní rychleji řešit žádosti o azyl.

Juncker navrhl přerozdělení dalších 120 tisíc běženců mezi země EU

Číst článek

„Jsem rád, že se Evropská komise v dnes zveřejněných návrzích na řešení migrační krize přestává soustředit pouze na prosazení povinných kvót, ale prioritu dává dlouhodobým a systémovým řešením vážného problému neregulované migrace. Povinné kvóty totiž nejsou dobrým řešením a pokračování diskuse o jejich zavedení celou Evropu pouze zdržuje od skutečně podstatných a nutných kroků,“ uvedl Sobotka v tiskové zprávě.

Ministři vnitra budou o současné situaci jednat 14. září v Bruselu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme