Vláda schválila nařízení o podpoře elektřiny a tepla z obnovitelných zdrojů

Vláda dnes schválila nařízení o podpoře elektřiny a tepla z obnovitelných zdrojů. To by podle ministrů mělo Energetickému regulačnímu úřadu (ERÚ) umožnit vypsat podporu pro většinu výrobců energie z obnovitelných zdrojů pro příští rok. Jde o zhruba 42 miliard korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Větrná energie

Větrná energie | Foto: Elena Horálková | Zdroj: Český rozhlas

Regulátor chce před vypsáním podpory nejprve přijaté nařízení podrobně prozkoumat.

„Pro nás by bylo nejpřijatelnější, kdybychom měli jasně stanoveno Evropskou unií, že ta podpora je vnímána Bruselem jako podpora stávající, existující. V takovém případě by bylo možné cenové rozhodnutí vypsat. Ovšem pokud je pravda stanovisko antimonopolního úřadu, tak ta podpora je nová a v takovém případě budeme muset všichni čekat na notifikaci,“ uvedl mluvčí ERÚ Jiří Chvojka.

Přehrát

00:00 / 00:00

O podpoře pro obnovitelné zdroje mluvili ministr průmyslu Jan Mládek a mluvčí ERÚ Jiří Chvojka

Energetický regulační úřad v polovině listopadu rozhodl, že většině obnovitelných zdrojů v České republice pro příští rok vyplacena podpora nebude, protože by tím překročil zákon.

Předsedkyně úřadu Alena Vitásková pak na začátku prosince uvedla, že úřad podporu na příští rok nevypíše, dokud ji neschválí Evropská komise.

Podle ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka (ČSSD) však nařízení umožňuje výplatu podpory i bez evropské notifikace. A přispět by k tomu podle něj mohla i nepřítomnost Vitáskové.

„Paní šéfová odjela na dlouhou dovolenou, takže je určitá naděje, že to možná bude vydáno za její nepřítomnosti jejím statutárním náměstkem,“ poznamenal Mládek.

Chvojka připustil, že by ERÚ nakonec mohl podporu poskytnout i na základě nařízení vlády, ovšem jen pokud v něm úřad najde i určité garance.

„Pokud tam skutečně bude to, že vláda na sebe převzala odpovědnost za to, že by se případně protizákonně ta podpora vypisovala, tak my jsme ochotni vypsat ty ceníky a zbavit se té odpovědnosti, že bychom to dělali v rozporu se zákonem,“ podotkl Chvojka.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme