Vláda schválila otcovskou dovolenou a další změny v nemocenské

Vláda dnes schválila týdenní otcovskou dovolenou. O přijetí návrhu novely o nemocenském pojištění informoval premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD na twitteru. „Podpora rodin s dětmi je důležitá,“ uvedl. Zatím není jasné, kolik otcové dostanou. Ministerstvo práce a sociálních věcí navrhovalo 70 procent vyměřovacího základu výdělku, tedy stejně jako ženy na mateřské. Proti byl ministr financí Andrej Babiš z hnutí ANO. Normu nyní posoudí sněmovna.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Otec a syn (ilustrační fotka)

Otec a syn (ilustrační fotka) | Foto: flickr.com, Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 2.0 Generic

„Vláda schválila zavedení otcovské poporodní péče, rozšíření počtu sirotků s nárokem na sirotčí důchod a nemocenskou pro dobrovolné hasiče,“ informovala v průběhu jednání ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová z ČSSD.

Návrh předpokládal ještě záměr vyplácet ošetřovné i na nemocné členy rodiny, kteří s nemocnými nebydlí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vláda schválila otcovskou dovolenou a další změny v nemocenské. Podrobnosti zjišťovala Jana Čermáková

Muži by podle návrhu novely mohli nastoupit na týdenní otcovskou do šesti týdnů po narození potomka.

Pokud odváděli nemocenské pojištění, dostávali by z něj 70 procent vyměřovacího základu svého příjmu.

Otcovská má podle ministerstva práce a sociálních věcí motivovat muže, aby se do péče o dítě víc zapojili. Volno má také podle Marksové podpořit soudržnost rodiny.

„Opatření, které platí v řadě evropských zemí, se dělá proto, aby se posílila vazba otce s dítětem a aby se posílilo zapojení tatínků do péče o děti,“ vysvětlila Marksová.

Ministryně očekává, že mezi muži bude o otcovskou dovolenou zájem. Pokud zákon schválí parlament a podepíše prezident, měl by začít platit od ledna příštího roku.

V Česku se ročně rodí kolem 100 000 dětí. Otcovská by ročně vyšla celkem na 630 až 800 milionů korun. Stát by přišel o 72 až 93 milionů na daních. Administrativa by ročně stála 30 milionů.

Sirotčí důchody i pojištění hasičů

Na sirotčí důchod by mohlo podle návrhu dosáhnout více dětí. Ministerstvo práce uvádí, že se tak "zmírní tlak" na poskytování dávek, a to zhruba u 4300 sirotků.

Penzi by měli mít šanci získat, pokud jejich zemřelému rodiči nebylo ani 28 let a platil v posledních deseti letech aspoň rok sociální odvody či pokud jejich rodiči bylo nad 38 let a platil v posledních 20 letech odvody aspoň dva roky. Podle odhadů by náklady mohly dosáhnout 300 milionů korun ročně.

Změnu předloha přinese i v pojištění hasičů. „V zákoně o nemocenském pojištění jsme podpořili dobrovolné hasiče. Pokud onemocní v důsledku nasazení, budou mít nárok na stoprocentní nemocenskou,“ doplnil premiér Bohuslav Sobotka.

Podle něj tak vláda vysílá signál, že si práce dobrovolných hasičů váží.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme