Vláda schválila půjčky na bydlení pro mladé rodiny. Shodla se i na variantě výběru mýta

Vláda schválila poskytování půjček na bydlení pro lidi do 36 let pečující o dítě do šesti let. Půjčky od 50 tisíc do 600 tisíc korun by měly být poskytnuty ze Státního fondu rozvoje bydlení. Kabinet se dohodl i na podobě tendru na nového provozovatele letecké záchranné služby a krizové variantě výběru mýta po roce 2016.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pevný kurz koruny k euru vytváří stabilní prostředí, které pomáhá ekonomice jako celku.

Pevný kurz koruny k euru vytváří stabilní prostředí, které pomáhá ekonomice jako celku. | Foto: CC0 Public domain, Fotobanka Pixabay

V letošním roce počítá ministryně Karla Šlechtová za ANO ohledně půjček pro mladé rodiny s celkovým výdajem 100 milionů korun. Program bude vyhlášen nařízením vlády, to znamená, že nepodléhá schvalování zákonodárců.

Úvěr od Státního fondu rozvoje bydlení by měl být poskytnut na stavbu nebo koupi bytu či rodinného domu. Výše úvěru je maximálně 600 tisíc korun, nejvýše polovina skutečných nákladů na stavbu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Výsledky nočního jednání vlády shrnula Věra Masopustová

Úroková sazba se váže na základní referenční sazbu EU vztahující se k veřejné podpoře. Ta se nyní pohybuje na úrovni 0,46 procenta. Minimálně by se k ní přičítal jeden procentní bod, maximálně dva body. Fixovaná by měla být na pět let.

Maximální dobu splácení 15 let by ministerstvo pro místní rozvoj bylo ochotno v nevyhnutelných případech prodloužit na 21 let. Úvěr může žadatel kdykoliv předčasně splatit bez sankcí.

„V případě překročení každoročního rozpočtu Státního fondu rozvoje bydlení bude umožněno neuspokojené žádosti z jednoho roku převádět do následujících let,“ uvedlo v návrhu ministerstvo pro místní rozvoj.

Jednou z podmínek pro poskytnutí úvěru je stavba nebo pořízení nemovitosti mimo záplavové území. Po dobu splácení úvěru také nesmí příjemce převést právo na jinou osobu.

„Myslím si, že je to krok správným směrem. Nicméně se domnívám, že bychom měli udělat poněkud robustnější nástroj, něco jako manželské půjčky, které by si potom při narození dětí rodiče odepisovali, a část dluhu by se umořovala,“ řekl vicepremiér Pavel Bělobrádek z KDU-ČSL.

Před dvěma týdny vláda jednání o návrhu přerušila. Šlechtová tehdy uvedla, že ministři sociální demokracie návrh nepodpořili a žádali, aby se zvýšila věková struktura.

Krizová varianta výběru mýta

Vláda se ve středu dohodla i na tom, že od příštího roku převezme armáda a policie další dvě základny letecké záchranné služby. Schválila také podmínky tendru na zakázku pro šest zbývajících středisek. Zatím je jich v soukromých rukou osm.

„Doba, na kterou bude tendr vypsán, je celkem čtyři roky. Zároveň vláda rozhodla o tom, že armáda kromě stávající základny v Plzni-Líních si přibere ještě základnu v Českých Budějovicích a ministerstvo vnitra kromě stávající základny v Praze, která zajišťuje i střední Čechy, i základnu v Brně,“ shrnul ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček z ČSSD.

Hodnota zakázky je zhruba 1,25 miliardy.

Vláda také schválila krizovou variantu výběru mýta od roku 2017, kdy vyprší smlouva firmě Kapsch, která mýto provozuje teď. Ministerstvo dopravy vypíše zakázku bez soutěže. Dostane ji firma, která splní zákonné požadavky.

O tom, že by ji měla automaticky převzít společnost Kapsch, se v dokumentaci ministerstvo dopravy nezmiňuje. O zakázku má zájem zatím jediná společnost.

„Nabídka je jen jedna, od slovenské společnosti Skytoll. Vyhodnocujeme ji a v nejbližší době budeme vědět,“ potvrdil šéf resortu Dan Ťok.

Zároveň bude ministerstvo pokračovat v přípravě technologicky neutrální soutěže tak, aby byla nachystána nejpozději v polovině roku 2017.

Zrušení privatizace Karlovy Studánky

Ministři také schválili návrh na jmenování úředníka Petra Očka předsedou Technologické agentury ČR, která každoročně rozděluje téměř tři miliardy na aplikovaný výzkum. Volbu kritizovali vědci.

Kvůli návrhu na jmenování Očka byl Pavel Bělobrádek ve sporu s ministrem financí Andrejem Babišem z hnutí ANO. Ten prosazoval dosavadní šéfku Rut Bízkovou.

Kabinet ve středu také zrušil rozhodnutí o privatizaci lázní Karlova Studánka a Jánských Lázní.

„V podstatě po dobu 20 let byly zařazeny do privatizace, privatizovány nebyly. Nemohly investovat do svého rozvoje, majetku a podvazovalo to jejich rozvoj i kvalitu služeb, které mohly nabídnout,“ řekl ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček z ČSSD.

„Myslím, že je dobré, aby takovéto lázně zůstaly v rukou státu, aby mohl garantovat, že tam dostanou péči potřební,“ dodal.

ČTK, David Černý, Václav Rokyta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme