Vláda schválila redukci typů vězení. Zůstanou jen zařízení s ostrahou a se zvýšenou ostrahou

Vláda dnes schválila redukci typů věznic ze čtyř na dva. Podle ministra spravedlnosti Roberta Pelikána je změna důležitou reformou vězeňství.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vězení (ilustrační foto)

Vězení (ilustrační foto) | Foto: Vězeňská služba ČR

"Vězeňská služba po tomto velmi volala, protože to zároveň umožňuje s vězni lépe pracovat. Oni tím mohou být lépe motivováni, aby se dobře chovali, protože za odměnu potom jsou v tom mírnějším režimu," komentoval rozhodnutí Pelikán. Nová pravidla by měla začít fungovat v praxi od října 2017.

V Česku nyní existují věznice se zvýšenou ostrahou, ostrahou, dozorem a dohledem, přičemž o zařazení pachatelů do jednotlivých typů věznic rozhodují výhradně soudy. Ministerstvo upozornilo, že soudci přistupují k zařazování odsouzených rozdílně, takže obdobně rizikoví pachatelé se stejnou délkou trestu a stejnou charakteristikou osobnosti končí v různých typech věznic.

Podle návrhu soudům zůstane pravomoc posílat odsouzené do jednoho ze dvou typů věznic, Vězeňská služba ale bude následně vězně sama rozdělovat do tří typů oddělení rozlišených podle způsobu zabezpečení.

"Od režimu 19. století, kdy jsme měli káznice, zostřené káznice, v jedněch se dávala v poledne polévka a v druhé jenom chleba, přecházíme do režimu, kde je prostě vězení dvou typů a všechno další zaleží na tom, jak se ten člověk aktuálně chová," popsal ministr Pelikán.

Bez vycházek i možnosti přerušit trest

Do věznice se zvýšenou ostrahou by se dostali pachatelé s výjimečným trestem, členové organizovaných zločineckých skupin, pachatelé s minimálně osmiletým trestem za zvlášť závažný zločin nebo lidé odsouzení za úmyslný trestný čin, kteří utekli z vazby či z výkonu trestu. Těmto vězňům by Vězeňská služba nemohla povolit vycházky z věznice ani přerušení výkonu trestu. Ostatní odsouzené by soudy posílaly do věznic s ostrahou.

Na rozhodnutí o umístění do konkrétní věznice by se podílel vychovatel, speciální pedagog, psycholog i sociální pracovník, aby se snížila možnost korupce. Vězeňská služba by rozhodovala i o přeřazování vězňů, protože soudy v tomto ohledu podle ministerstva nemohou dostatečně zohlednit osobnost a rizikovost pachatelů, která se ve výkonu trestu mění a vyvíjí.

Nová úprava je podle Pelikána mnohem pružnější a umožňuje reagovat na aktuální změny. "Vezměte si, že ten člověk je tam třeba několik let a pochopitelně se z hlediska přístupu k svému trestu nějak mění, a je pak nespravedlivé, aby setrvával třeba v nějakém přísnějším režimu," podotkl ministr.

O změně systému rozdělení věznic ministerstvo uvažuje dlouhodobě. Původní záměr, který schválil kabinet Jiřího Rusnoka, stáhla z projednávání ve Sněmovně exministryně Helena Válková (ANO) s tím, že důsledky navrhovaného systému nebyly dostatečně zváženy.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme