Vláda schválila svůj program. ČSSD je k němu skeptická

Vláda schválila text svého programového prohlášení. Shodli se na něm ministři ODS, TOP 09 a Věcí veřejných. Na základě tohoto dokumentu tak premiér Petr Nečas může v úterý 10. srpna požádat poslaneckou sněmovnu o důvěru. S hlasy sociální demokracie ale v dolní komoře nejspíš kabinet počítat nemůže. Poslancům ČSSD totiž vedení strany doporučí, aby vládě důvěru nedávali.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér Petr Nečas přichází na první zasedání nové vlády

Premiér Petr Nečas přichází na první zasedání nové vlády | Foto: Tomáš Adamec

Vláda by důvěru i přesto získat měla. Koaliční strany totiž mají ve sněmovně pohodlnou většinu 118 poslanců ODS, TOP 09 a Věcí veřejných. „Jsem přesvědčený, že vláda na základě tohoto dokumentu dostane důvěru od koaličních poslanců,“ prohlásil premiér Petr Nečas.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek z TOP 09 a prezident Asociace penzijních fondů Jiří Rusnok v odpoledních Ozvěnách dne.

Programové prohlášení prošlo vládou bez problémů. Vláda na poslední chvíli také do prohlášení přiřadila nový bod, který říká, že bude usilovat o uznání protikomunistického odboje a odporu proti komunismu. Stalo se tak poté, co premiér Petr Nečas a oba vicepremiéři Karel Schwarzenberg a Radek John navštívili pohřeb Milana Paumera.

Právě rychlost, kdy má vláda programové prohlášení hotové za tři týdny od svého jmenování, ocenil Schwarzenberg. „Rád bych podtrhl, že jsme došli k společnému programu poměrně rychle. Teď už opravdu můžeme naplno pracovat a uskutečnit program, na kterém jsme se dneska usnesli,“ řekl Schwarzenberg.

Konkrétní plány

Čtyřicetistránkový dokument programového prohlášení kromě toho obsahuje pět hlavních reforem, které se týkají veřejných financí, důchodového systému, zdravotnictví a systému vysokoškolského vzdělávání. Kabinet chce zároveň zprůhlednit veřejné zakázky a bojovat proti korupci. Další body se dotknou sociální péče a rodiny, armády, dopravy, lékařské péče, životního prostředí a podpory podnikání.

Ministr vnitra Radek John (Věci veřejné) před zasedáním vlády České republiky | Foto: Tomáš Adamec

Podle vicepremiéra a předsedy Věcí veřejných Radka Johna se oproti původnímu návrhu text mírně změnil. „Pro nás bylo nejdůležitější, že se do programového prohlášení vrátila věta o zachování výše prostředků do dopravní infrastruktury,“ řekl John. Pro dopravní infrastrukturu předseda vlády počítá s využitím peněz ze soukromého sektoru, které doplní finance od státu.

Konkrétně vláda plánuje například snížit na polovinu státní podporu stavebního spoření, u nových smluv budou peníze určeny jen na bydlení. Kabinet bude také podporovat ekologicky čisté výroby energie, tedy jadernou energetiku a efektivní obnovitelné zdroje.

Sociální dávky budou upraveny tak, aby bylo ztíženo jejich zneužívání. Výplata bude například vázána na školní docházku. Angličtina se bude povinně vyučovat na všech školách od třetího ročníku základní školy.

Daňovými úlevami vláda podpoří částečné úvazky pro rodiče dětí do šesti let, jakož i vznik firemních školek a dalších alternativních způsobů péče o předškolní děti. Změnit by se měl i bodový systém pro řidiče, odpadnout by měly body za drobné přestupky.

Opozici se program nelíbí

Sociální demokracie je ale k plánům vlády skeptická. Podle jejího lídra Bohuslava Sobotky už řadu věcí sliboval Topolánkův kabinet, ale poté je nesplnil. Program vlády podle něj také například neřeší hospodářský růst a zaměstnanost nebo vládní politika povede k větší nerovnosti.

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka na tiskové konferenci po zasedání ústředního výkonného výboru strany | Foto: Tomáš Adamec

„Škrty, které jsou obsahem vládního prohlášení dopadají nerovnoměrně na jednotlivé sociální skupiny. Mezi nejvíce postižené budou patřit rodiny s dětmi, senioři, lidé se zdravotním postižením nebo zaměstnanci veřejného sektoru. Žádné z opatření, které navrhuje vláda, se netýká toho, že by například měli přispět na rozpočtovou konsolidaci také ti nejbohatší,“ řekl Sobotka.

Politika vlády podle něj také zhorší kvalitu a dostupnost veřejných služeb. „Tím, že se vláda chystá zavést školné na vysokých školách, tak ohrozí dostupnost vzdělání. Tím, že se vláda chystá zvýšit některé poplatky v oblasti zdravotní péče a zavést standardy a nadstandardy, tak zhorší dostupnost zdravotní péče pro poměrně velké sociální skupiny. Hrozí tady i zprivatizování důchodového systému,“ podotkl Sobotka.

Zodpovědné hospodaření

Každé šetření se ale dá podle ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka z TOP 09 označit za šetření na úkor kvality života. „Dostali jsme se do stavu, jako společnost, kdy utrácíme mnohem více, než kolik je realistické a kolik je správné. Přechod k zodpovědnému hospodaření se samozřejmě musí projevit na kvalitě toho, co si mohu dovolit,“ řekl Drábek.

Důležité pak podle něj je hlavně to, aby bylo šetření koncepční. „Aby se nešetřilo na rozvojových záležitostech, na infrastrukturních projektech,“ podotkl ministra práce a sociálních věcí. „Šetřit chceme na těch, kdo skutečně pomoc nepotřebují. A pomoc směřovat těm, kteří ji potřebují,“ uzavřel Drábek.

Ministr Karel Schwarzenberg (vlevo) a premiér Petr Nečas před jednáním vlády ČR | Foto: Tomáš Adamec

Nespokojený je s dokumentem i předseda komunistů Vojtěch Filip. „Programové prohlášení vlády má být určitá vize toho, jakým způsobem Českou republiku vyvést z krize. Nikoli jakási kuchařka, která má skloubit nekompatibilní volební programy,“ řekl Filip. Ten zároveň také doporučí svým kolegům, aby důvěru vládě nedali.

Pochvala od analytiků

Programové prohlášení si už během prvních hodin od svého zveřejnění vysloužilo vcelku pochvalné hodnocení některých ekonomických analytiků.

„Je to určitě velice bohatý dokument. V historii českých vlád asi jeden z nejobsáhlejších. Určitě je velmi ambiciózní,“ řekl bývalý ministr financí, prezident Asociace penzijních fondů Jiří Rusnok. Podle něj ale všechny cíle splnitelné nejsou. „Ale tak je to u všech programových prohlášeních všech vlád,“ podotkl.

Veronika Malá, Václava Marešová, Věra Pfeifferová, Alice Kottová, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme