Policisté a hasiči budou brát od příštího roku asi o 1500 korun více

Policisté a hasiči dostanou od nového roku přidáno průměrně o 1500 korun. Vláda Bohuslava Sobotky chce navýšením postupně dorovnat desetiprocentní pokles, který před čtyřmi roky schválil předchozí kabinet.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policie, policejní auto (ilustrační foto)

Policie, policejní auto (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

„Platy lidí, kteří pracují pro stát, veřejný sektor a služby, se dramatickým způsobem reálným způsobem snížily, někde dokonce došlo k poklesu tarifu. U policistů a hasičů Nečasova vláda snížila platový tarif o 10 procent,“ řekl Sobotka.

Zvýšení platů podle policejního prezidenta Tomáše Tuhého pomůže stabilizovat policejní sbor a obnovit jeho sebedůvěru.

Zároveň bude možné investovat do nového vybavení. „Můžeme si v první etapě dovolit začít investovat do technologií v objemu několika stovek milionů korun. Můžeme začít nakupovat první vozidla na obměnu, což čítá částku přibližně 500 milionů korun,“ přiblížil Tuhý.

Přehrát

00:00 / 00:00

O vládním plánu přidat policistům a hasičům platy, informoval redaktor Jaroslav Gavenda

„Ale samozřejmě využíváme i další investiční záměry i cestou evropských fondů tak, abychom v objemu 1,5 miliardy nakoupili prostředky, které budou sloužit pro živelní katastrofy a dovybaví se v podstatě do všech úrovní Policie České republiky,“ dodal.

Policisté mají od nového roku brát průměrně 31 500 korun, hasiči ještě o dva tisíce více, přesto to je pořád méně, než kolik si vydělávali v roce 2009. Právě na tuto hranici chce platy postupně vrátit ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

„Vláda zvedá platy o pět procent, k dvěma procentům, které tyto sbory dostaly přidáno, je to tedy celkově sedm procent, ale stále ještě máme ambici ty tři procenta, která chybí, nahrazovat postupně,“ řekl Chovanec.

Bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) označil krok vlády kritizuje. Označil ho za rozdávání dárečků a předvolební populismus. „Hasičům a policistům ty peníze přeji, ale měly být z ušetřených prostředků, jak vláda slibovala. Ony jsou to bohužel peníze na dluh,“ řekl Kalousek.

I poslankyně ODS Jana Černochová má námitky, nelíbí se jí, že by se platy měly zvedat všem najednou.

„Plat by se měl zvedat lidem individuálně, ne nějakým plošným navyšováním všem stejně. Každý manažer, i u bezpečnostních sborů, by měl umět ohodnotit lépe někoho, kdo podává vyšší výkony než ten, kdo podává výkony průměrné,“ uvedla Černochová.

Vedení policie i hasičů se shodlo, že díky přidání peněz se podaří oba sbory stabilizovat. A že se jim bude možná lépe motivovat nové zájemce o práci.

Jakub Šídlo, Jaroslav Gavenda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme