Vládní koalice neuhájila většinu v Senátu

Letošní senátní volby podle průběžných výsledků vyhrála sociální demokracie. Po sečtení téměř všech okrsků je jasné, že ČSSD zvítězila ve dvanácti obvodech. Její kandidáti uspěli především na Moravě. Vládní koalice tak v Senátu neuhájí nadpoloviční většinu.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Volby do Senátu

Volby do Senátu | Foto: Tomáš Adamec

ODS získá jen osm senátorů, TOP 09, Severočeši cz. a KDU-ČSL po dvou. Na Pardubicku vyhrála Miluše Horská za hnutí Nestraníci. Věci veřejné propadly, nezískaly ani jednoho senátora. Sčítání hlasů je velmi rychlé i vzhledem k nižší účasti. Volit přišla necelá čtvrtina voličů.

Senátní volby - výsledky 2. kolo

Statutární předseda strany Bohuslav Sobotka řekl, že lidé rozhodovali především o státním rozpočtu a postavili se proti vládním reformám.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka je s dosavadními výsledky spokojen

„V tuto chvíli je jasné, že ke změnám v senátu dojde, že to budou poměrně výrazné změny. My si počkáme, jak se politická mapa senátu po těchto volbách změní. Doufáme, že budeme mít nejsilnější senátorský klub, to ale neznamená, že bychom na půdě senátu nehledali spojence, kteří by nám pomohli korigovat vládní reformy,“ řekl Sobotka.

Dvanáct nových senátorů umožní ČSSD blokovat v horní komoře parlamentu vládní úsporná opatření.

Podle volebního manažera ODS Richarda Svobody měly zbylé koaliční strany před druhým kolem voleb do Senátu hlasitěji podpořit kandidáty ODS tam, kde se samy závěrečných duelů už neúčastnily.

Přehrát

00:00 / 00:00

Volební manažer ODS Richard Svoboda

„Já si myslím, že centrální podpora od našich koaličních partnerů měla být daleko razantnější, protože skutečnost, že ČSSD získala v Senátu většinu je skutečně problém,“ řekl Svoboda.

ČSSD bude chtít post předsedy

ČSSD už dala najevo, že bude usilovat o to, aby se její zástupce stal předsedou horní parlamentní komory. O tom, kdo by to měl být, se podle místopředsedkyně Senátu za ČSSD Aleny Gajdůškové bude teprve mezi senátory sociální demokracie jednat.

„O tom rozhodne klub, který se v novém složení sejde v úterý. Samozřejmě jsme o tom už hovořili, rozhodnutí je ale na klubu,“ uvedla Gajdůšková.

Igor Maňour, Lenka Šumová, Veronika Malá, Martina Spěváčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme