Vnitro potvrdilo částku 25 milionů za data o kriminalitě. Spor se zřejmě potáhne roky

Podle rozhodnutí ministerstva vnitra je přes 25 milionů za výpis trestných činů za posledních pět let adekvátní. Česko tak zatím nebude mít podrobnou mapu kriminality, která je v zahraničí běžná. Věcí se nyní bude zabývat soud.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úřad by si za práci naúčtoval více než 25 milionů korun

Úřad by si za práci naúčtoval více než 25 milionů korun | Foto: ČRo

„Nelze přisvědčit tomu, že by existence veřejně dostupných map kriminality v jiných státech konstituovala tuto povinnost pro povinný subjekt v České republice,“ odbylo ministerstvo vnitra námitku, že v Británii, Polsku či USA jsou takové mapy veřejnosti dostupné.

Poskytnutí informací o trestných činech by si pak podle tvrzení policie a nově i ministerstva vnitra vyžádalo tisíce hodin ruční práce, zejména pak procházení spisů, za které by datoví novináři Českého rozhlasu měli uhradit 25 827 649 Kč.

Roli nehraje ani skutečnost, že zmíněné údaje policie vede v počítačové databázi: podle výkladu ministerstva vnitra není mezi hledáním v ní a v papírovém spisu žádný rozdíl.

Ministr vnitra Milan Chovanec z ČSSD se k rozhodnutí odmítl vyjádřit s odvoláním na samotný dokument.

Čekání na soud

Původní žádost o informace podali datoví novináři ČRo 16. června letošního roku. Za uplynulých pět měsíců už vnitro jedno odmítavé rozhodnutí policie zrušilo, následně vyčíslenou výši úhrady nyní potvrdilo. Věc se vrací zpět na policejní prezidium, které musí dva měsíce čekat, zda nedojde k zaplacení. Potom žádost o informace oficiálně odloží.

Novinář chtěl databázi trestných činů. Policie mu naúčtovala 25 milionů

Číst článek

Teprve po odložení mohou datoví novináři podat žalobu, kterou bude rozhodovat dlouhodobě přetížený Městský soud v Praze. Na rozhodnutí se zde v obdobných případech čeká přes dva roky, je tak pravděpodobné, že výsledek přistane na stůl úředníkům, kteří s nynější věcí nemají nic společného.

Minimálně se to týká šéfky odboru tisku a prevence policejního prezidia. Jana Macalíková, která je pod původním rozhodnutím o milionové úhradě podepsaná, odchází na konci října do civilu.

Dominika Píhová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme