Vnitro žaluje Prahu. Chovancovi se nelíbí změny stanov městských firem. Běžná praxe, odmítá Krnáčová

Ministerstvo vnitra zažalovalo pražský magistrát. Rada města totiž změnila stanovy několika svých firem bez souhlasu zastupitelstva. Podle primátorky Adriany Krnáčové z hnutí ANO jde o běžnou praxi. Ministr vnitra Milan Chovanec z ČSDD ale tvrdí, že postup je protizákonný. Spor tak zřejmě bude muset rozhodnout až soud. Informaci přinesl jako první server Aktuálně.cz.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). | Foto: Martin Svozílek

Vedení pražského magistrátu loni změnilo stanovy svých osmi akciových společností, píše Aktuálně.cz.

Mezi dotčenými firmami byly mimo jiné i Technická správa komunikací, Pražská plynárenská, Dopravní podnik i Operátora ICT spravujícího kartu MHD lítačka.

Ministerstvo vnitra postup vyhodnotilo jako protizákonný. Písemně oznámilo pražskému magistrátu, že změnu stanov může podle zákona provádět pouze zastupitelstvo, a magistrát má proto změny zrušit.

Primátorka Adriana Krnáčová to ale odmítla s tím, že jde o běžnou praxi v řadě měst. „Je to obvyklá praxe, která se v posledních 25 letech aplikuje nejen v Praze, ale v podstatě v celé České republice," řekla serveru Aktuálně.cz Krnáčová. „A navíc máme stanovisko právníků, které náš postup podporuje," doplnila pražská primátorka.

Celý spor o změny stanov městských firem tak zřejmě dojde až před soud. Ministerstvo totiž chce, aby soud Praze nařídil vrácení stanov do původního stavu.

Primátorka Prahy Adriana Krnáčová představuje Lítačku | Foto: Filip Jandourek

Verdikt nařizující zrušení změn by se ale podle pražské primátorky stal precedentem, který by zasáhl další města a kraje.

Úplně stejně podle Aktuálně.cz postupovala v minulosti třeba Plzeň, Brno a další velká města už od devadesátých let i přesto, že na změnu stanov má vyhrazenou pravomoc zastupitelstvo.

Podnět k prověření celého postupu podalo na vnitro občanské sdružení Oživení, které dlouhodobě sleduje střety zájmů a upozorňuje na korupci. Pozměněné stanovy totiž určují, jaké má firma povinnosti, práva a zásady hospodaření.

„Změnou stanov lze naprosto změnit cíl a fungování společností, o kterých původně rozhodovali všichni zastupitelé. A kvůli tomu skrývají městské společnosti velký korupční potenciál, neboť selhává jejich kontrola," sdělil serveru právník sdružení Marek Zelenka.

Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme