Voda zatím nezdraží, Brabec stáhl spornou novelu. ČSSD ji prý zneužila v kampani

Poplatky za vodu se zatím zvyšovat nebudou. Ministerstvo životního prostředí stahuje ze zítřejšího jednání vlády novelu zákona o vodách, která měla čerpání zdražit až o 17 procent. Proti návrhu se nedávno postavily Svaz měst a obcí, Sdružení oboru vodovodů a kanalizací i odbory. S návrhem na zvýšení poplatků za odběr podzemní vody nesouhlasil ani premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr životního prostředí Richard Brabec

Ministr životního prostředí Richard Brabec | Foto: Filip Jandourek

Sociální demokracie se podle ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) postavila proti novele na poslední chvíli po dlouhém mezirezortním jednání.

„Vzhledem k tomu, co se kolem tohoto tématu rozehrálo a jak se toto téma zpolitizovalo, rozhodli jsme se, že chystanou novelu stáhneme ze zítřejšího programu vlády a zeptáme se kolegů ze sociální demokracie, zda s námi nadále budou ochotni komunikovat i jinak než přes novinové inzeráty,“ řekl dnes Brabec.

Ministr má přístup vládních partnerů za pokrytecký. Kampaň sociálních demokratů v tisku označil za "podrazáckou". Sobotka v inzerátech uvádí, že ČSSD je proti zdražování vody a zve k říjnovým krajským a senátním volbám.

Přehrát

00:00 / 00:00

Důvody stažení novely zákona o vodách vysvětlil ministr životního prostředí Richard Brabec ve vysílání Radiožurnálu

Kritický k přístupu ČSSD je i předseda hnutí ANO Andrej Babiš, podle kterého ČSSD v meziresortním řízení žádné připomínky neměla: „Tak je to klasický podraz ze strany ČSSD. Na jedné straně vláda jasně řekla, že se to má řešit, stát dostává 2 koruny. A tady jedna nejmenovaná firma, která zprivatizovala většinu vody u nás, inkasuje obrovské peníze. A za skandální považuji, že za Svaz obcí a měst a za odbory vlastně vyjednávala tato firma,“ dodal Babiš.

„Pokud budeme tuto novelu předkládat později, tak tam nebudou žádné návrhy, které by mohl kdokoliv zneužít pro zvyšování ceny vody pro občany,“ uvedl zároveň ministr životního prostředí Brabec.

Podle něho by voda kvůli novele zdražila zhruba o 18 korun na osobu za rok. Sdružení oboru vodovodů a kanalizací ale varovalo, že v krajním případě by vodné a stočné mohlo podražit až o 21 korun za metr krychlový.

Ministerstvo chtělo novelou více chránit podzemní zdroje vody. Poplatek za odběr podzemních vod měl do roku 2022 stoupnout na trojnásobek; odběratelé by tak platili šest korun za metr krychlový místo současných dvou korun.

"Stále stojím za tím, že podzemní voda jako cenná surovina stojí za naši větší ochranu, ale náš koaliční partner brutálně zneužil toto téma v rámci předvolebního boje," řekl také ministr Brabec. Novela podle něj jenom reaguje na zadání, které loni schválila vláda.

Místopředseda zemědělského výboru sněmovny Ladislav Velebný z ČSSD Brabcova slova odmítl, odložení jednání o novele vítá. „Já jsem s ním na to téma diskutoval, říkal jsem, že je třeba to opravdu pořádně rozebrat, že nejde jenom o to předhodit něco a zdražit bez nějaké veřejné diskuse,“ reagoval Velebný.

Stažení novely přivítal na twitteru i premiér Sobotka.

ČTK, Václav Rokyta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme